FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska kritizira Europu zbog "licemjerja" u Libiji

Autor: akoz
VARŠAVA, 9. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Poljska se odbija pridružiti NATO-ovoj vojnoj akciji protiv libijskog čelnika Moamera Gadafija zbog europskog "licemjerja" i nedosljednosti u pitanju ljudskih prava, izjavio je poljski premijer Donald Tusk u razgovoru za list Gazeta Wyborcza.

Tusk, čija zemlja u u srpnju preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, rekao je da Europa riskira stvaranje dojma da intervenira samo kada je u pitanju opskrba naftom.

"Iako postoji potreba za zaštitom civila od brutalnosti režima, nije li libijski slučaj još jedan primjer europskog licemjerja s obzirom na to kako se Europa ponašala prema Gadafiju posljednjih godina pa i mjeseci?", rekao je Tusk u razgovoru za list objavljenom u subotu.

"To je jedan od razloga za našu suzdržanost... Ako želimo braniti ljude od diktatora, odmazdi, mučenja i zatvora, to načelo mora biti univerzalno, a ne se pozivati na njega kada nam to odgovara, kada je to profitabilno ili sigurno", rekao je Tusk.

Kao i u Libiji, jemenska, sirijska ili bahreinska vlada također su nasilno reagirale na prodemokratske prosvjede, pa nitko na Zapadu nije razgovarao o tome da intervenira u zaštiti civila, dodao je Tusk.

Poljska, obično pouzdan saveznik NATO-a koji je poslao vojnike u Irak i još ima 2600 vojnika u Afganistanu, priopćila je prije da u Libiji nisu ugroženi nikakvi nacionalni ili sigurnosni interesi NATO-a i zauzela vrlo oprezno stajalište poput susjedne Njemačke.

(Hina) xakoz ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙