FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blunt: Velika Britanija snažno podupire ulazak Hrvatske u EU

Autor: vvar
VARAŽDIN, 7. travnja 2011. (Hina) - Velika Britanija snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a hoće li pregovori biti završeni u lipnju ove godine ovisi o Hrvatskoj, kazao je u četvrtak u Varaždinu veleposlanik Velike Britanije u Republici Hrvatskoj David Blunt.

"Jako se veselimo priključenju Hrvatske tom klubu (EU). Uspije li Hrvatska do lipnja završiti pregovore, to će biti odlično, no, to ovisi o Hrvatskoj. Posao mora biti obavljen", kazao je veleposlanik Blunt prilikom otvorenja izložbe fotografija "Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira" u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer.

Britanski veleposlanik naglasio je da je Hrvatska saveznik Velikoj Britaniji u sklopu NATO-a te da se nada da će se Hrvatska uključiti u humanitarnu intervenciju u Libiji kada za to dođe vrijeme.

Velika Britanija je među državama članicama Europske unije koje najviše zagovaraju ideju proširenja EU-a i zbog toga smo joj zahvalni, istaknuo je na otvorenju izložbe hrvatski ministar obrane Davor Božinović.

Dodao je da su Velika Britanija i Hrvatska saveznici unutar NATO-a, ali i od Drugog svjetskog rata te je, komentirajući na zamolbu novinara izjavu veleposlanika Blunta o uključivanju Hrvatske u humanitarnu intervenciju u Libiji, podsjetio da je Hrvatska kao članica NATO-a glasovala za angažman NATO-a u Libiji.

"U ovom trenutku, međutim, ne postoje potrebe NATO-a za konkretnijim hrvatskim angažmanom u Libiji. Ovisno o tome kako će se odvijati situacija u Libiji i mi ćemo razmatrati mogućnosti vlastitog doprinosa kako bi mir zavladao u tom, prevažnom dijelu svijeta, koji je veoma blizu nama", istaknuo je Božinović.

(Hina) xvvar ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙