FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljanje knjige "Epistolar" 29. ožujka u Pragu

Autor: agrb
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Knjiga "Epistolar" Dušana Karpatskog, koja donosi 140 pisama što ih je tijekom svog prevoditeljskog i uredničkog rada taj češki slavist primio od hrvatskih, bosanskohercegovačkih, crnogorskih, čeških, slovačkih i srpskih pisaca, predstavit će se 29. ožujka u Pragu.

Desetogodišnji prijatelj festivala "Sa(n)jam knjige u Istri, češki kroatist i bohemist Dušan Karpatsky objavio je izbor pisama koja je prikupio kroz pedesetak godina, a koja svjedoče o suradnji, prijateljstvu, ljubavi i književnosti, stoji u obavijesti tog festivala.

Riječ je o pismima, većinom književnika, čija je djela Karpatsky prevodio ili objavljivao kao urednik čeških književnih časopisa. Od hrvatskih pisaca uvršteni su Branko Belan, Ivo Brešan, Vladan Desnica, Ivo Frangeš, Ivan Golub, Vlado Gotovac, Ljudevit Jonke, Davor Kapetanić, Slavko Kolar, Miroslav Krleža, Vojislav Kuzmanović, Ranko Marinković, Tonko Maroević, Marijan Matković, Predrag Matvejević, Slavko Mihalić, Vlatko Pavletić, Pavao Pavličić, Nikica Petrak, Vojmil Rabadan, Ivan Raos, Andriana Škunca, Antun Šoljan, Nikola Šop, Dragutin Tadijanović, Igor Zidić i drugi.

Dušan Karpatsky (Trebišov, Slovačka, 1935.) radio je šezdesetih kao lektor češkoga jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, preveo je mnoge hrvatske romane i pripovjetke, uređivao antologije, napisao brojne predgovore, kritike i studije. Autor je bibliografije prijevoda iz hrvatske književnosti u Češkoj, a zaslužan je i za pronalazak i prijevod praških beletrističkih autobiografskih zapisa Stjepana Radića.

Preveo je i objavio stotinjak književnih djela iz regije, a ponajviše se bavio opusom Miroslava Krleže i Ive Andrića. Odlikovan je 2001. redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a godinu dana kasnije dobio je Nagradu INA-e za širenje hrvatske književnosti u svijetu. Nagradu češkoga ministra vanjskih poslova za širenje dobroga glasa Češke u Hrvatskoj primio je 2008.

Knjigu "Epistolar" objavio je zagrebački nakladnik "Antibarbarus" te sunakladnici Sa(n)jam knjige u Istri i University Press iz Sarajeva, čiji će ju predstavnici, među ostalima, predstaviti u Pragu. Hrvatska promocija održala se u prosincu prošle godine u Puli, u sklopu 16. Sajma knjige.

(Hina) xagrb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙