FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Golubovi "Poučci hrvatskih književnika" u jubilarnom "Forumu"

Autor: macu
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Teolog, pjesnik i sveučilišni profesor Ivan Golub u najnovijemu jubilarnom trobroju časopisa "Forum" objavio je deset poučaka hrvatskih književnika, među kojima i Krležin, koji nisu nastali iz knjiga, nego iz njegovih osobnih susreta s književnicima, a napisani su prije 20 godina.

Golub, kojega je s Krležom izravnije povezao zbornik "Život i djelo Jurja Križanića" (1974.), kako kaže, u sedam se godina "nasretao" i "narazgovarao" s Krležom te više puta prepričao što mu je jedanput živo ispričao. Brzo nakon rata držao je predavanje o književnosti negdje blizu Vlaške ulice. Nakon predavanja otvorio se razgovor koje je djelo najznačajnije, a Krleža je rekao da je to Evanđelje. U slušateljstvu je nastalo komešanje i mrmljanje. U to je zazvonilo s crkve sv. Petra u Vlaškoj ulici, na što je Krleža rekao da je zvonjava u vezi s djelom za koje je rekao da je najznačajnije. Iz slušateljstva se izdigao glas: "Dosta religiozne propagande!"

Iz sedam godina razgovora s Krležom Golub posebno ističe "jedan ulomak, jednu riječ". "Razgovarali smo. A onda došlo do stanke. Tajac. I tada će Krleža onako: 'Genij zna što treba raditi. Sve drugo ostavlja i radi samo to.' Ništa nisam na to rekao. Nakon kratke šutnje poveo se opet razgovor o temi vezanoj za Krležinu izreku. Ustao sam i oprostio se. I kad sam se približavao već vratima, čujem Krležu: 'A ja sam napisao knjiga i knjiga da ne bih radio što sam trebao raditi'", piše Golub u tekstu "Krležin poučak".

Osim Krležina poučka, mogu se pročitati i Grgecov, Marakovićev, Berkin, Tadijanovićev, Šopov, Delorkov, Matkovićev, Mihalićev i Frangešov poučak.

Trobrojem časopis "Forum" (1-3/2011.), Razreda za književnost HAZU-a, proslavlja 50. obljetnicu (1961.-2011.).

Prvi broj časopisa pojavio se u siječnju 1962., kad se počela objavljivati treća knjiga "Banketa u Blitvi", a nastavila u broju od veljače. U ožujskom broju, osim Krležinih "Zastava", objavljuju svoje tekstove Oskar Davičo, Petar Šegedin, Ervin Šinko, Vaso Bogdanov, Franjo Tuđman, Marijan Matković i Tomislav Ladan.

U razradi koncepcije "Foruma" 1961. sudjelovali su Miroslav Krleža, prvi glavni i odgovorni urednik Marijan Matković te Petar Šegedin.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙