FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pjesnička večer Viktora Vide u Kotoru

Autor: mmar
KOTOR, 30. ožujka 2011. (Hina) - U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore, u srijedu je u Kotoru održana pjesnička večer Viktora Vide, najvećeg hrvatskog pjesnika u emigraciji, ali i jednog od najvećih hrvatskih pjesnika uopće.

O pjesniku su nadahnuto govorili Mladen Lompar, akademik Dukljanske akademije znanosti i umjetnosti, književni kritičari Bogić Rakočević i Vlatko Simunović, a stihove je kazivao glumac Danilo Čelebić. Mirsad Mulić, ravnatelj Centra za očuvanje i razvoj kultura manjina istaknuo je vezanost Vide za Boku kotorsku.

Viktor Vida rođen je u Kotoru 1913. godine, bio je sjajno obrazovan i veliki znalac ne samo talijanske poezije, a sam je pisao pjesme i na talijanskom jeziku. Živio je u dosluhu s vrhovima moderne europske poezije, čak i onda kada ga je emigrantska kob odvela do Argentine, gdje se uvjeren u egzistencijalnu bezizglednost ubio 1960. godine.

Vida je u Zagrebu diplomirao povijest južnoslavenskih književnosti i talijanski jezik s književnošću. Od 1943. radio je u Rimu kao član uredništva Hrvatsko-talijanske novinarske agencije, a početkom 1948. godine seli se u Argentinu.

Prve pjesme objavio je u nikšićkoj Slobodnoj misli, a potom nastavlja objavljivati u zagrebačkom Savremeniku te u Hrvatskoj reviji u Buenos Airesu.

Poznata su njegova djela "Svemir osobe", "Sužanj vremena", "Otrovane lokve" te "Otključana škrinjica".

(Hina) xmmar yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙