FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveučilišni lektori nastavljaju štrajk

Autor: ipet
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Sveučilišni nastavnici lektori i viši lektori na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dalje štrajkaju jer do danas nisu dobili nikakvo pisano jamstvo da će na račun fakulteta biti prebačen novac koji je osiguran za korekciju koeficijenata njihovih plaća.

Kao razlog štrajka koji je počeo 29. ožujka naveli su da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) prekršilo sporazum o povećanju plaća lektora i viših lektora potpisan 11. veljače prošle godine, a traže i rehabilitacije ukupnoga statusa sveučilišnih lektora i viših lektora čiji se rad, smatraju, neadekvatno vrednuje, a upravo o njemu ovise jezične kompetencije.

U današnjem priopćenju štrajkaškog odbora navodi se da je nastavak štrajka jedina mogućnost da se izbore za svoja zakonska i prava te da ponovno upozore na apsurdnost situacije u kojoj jedno državno tijelo ne provodi odluke drugoga bez obzira na stvorene pretpostavke.

To stajalište argumentiraju time da je MZOŠ osigurao namjenska proračunska sredstva u visini od milijun i 320 tisuća kuna za korekciju koeficijenata za ukupno 108 lektora i viših lektora u Republici Hrvatskoj, od kojih 60-ak radi na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Ali, dodaje se, usprkos višestruko opetovanim zahtjevima MZOŠ-a, Ministarstvo uprave dosad nije postupilo prema njihovoj preporuci. Istovremeno MZOŠ, kao ni poslodavac Filozofski fakultet nisu uspjeli osigurati da taj novac bude prebačen na račun fakulteta za korekciju plaća lektora i viših lektora čime bi bila ispunjena odredba iz potpisanog sporazuma te štrajk ne bi bio potreban.

Lektori su svjesni da takvim neodgovornim ponašanjem državna administracija ugrožava prava više od dvije tisuće studenata Filozofskoga fakulteta koji su izravno pogođeni štrajkom. Upozoravaju da ne mogu preuzeti odgovornost za moguće posljedice da, zbog neodržavanje nastave, studenti ne završe semestar.

Ističu da inzistiraju na tomu da mjerodavni ostvare već prihvaćenu obavezu te će nakon toga prestati štrajkati.

(Hina) pp/xipet yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙