FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica sindikata podupire štrajk novinara Večernjeg lista

Autor: nkot
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata (MHS) priopćila je danas da podupire opravdani štrajk za kolektivni ugovor novinara Večernjeg lista i osuđuje nezakonite postupke ometanja štrajka od strane Uprave Večernjeg lista.

U toj sindikalnoj središnjici smatraju da je Uprava zabranom dolaska zaposlenicima u štrajku na radna mjesta pretvorila štrajk u "lock-out" (isključenje s rada), što je suprotno odredbama Zakona o radu pa je potrebno hitno podnijeti tužbu županijskom sudu za zabranu "lock-outa" i istovremeno zbog ometanja štrajka.

Štrajkaši su odlučili štrajk provoditi na svome radnom mjestu, pravila postupanja u štrajku određuje organizator štrajka, a ne poslodavac, tvrdi Matica.

Razlog takvog postupka Uprave Večernjeg lista, MHS vidi u njezinoj želji da se po svaku cijenu spriječi najveća šteta koju štrajk može nanijeti poslodavcu, a to je da Večernji list ne izlazi u vrijeme štrajka.

Zbog toga su, smatra MHS, angažirani štrajkbreheri koje čini stotinjak honoraraca. "Svi ti honorarci angažirani su protuzakonito", tvrdi Matica u kojoj pitaju kako je moguće da unatoč navodnim kaznama koje je Večernjem izrekla inspekcija rada, ti isti ljudi i dalje godinama rade kao honorarci bez ugovora o radu.

Matica navodi da sindikati traže radikalnu izmjenu hrvatske stvarnosti upravo radi niza takvih primjera koji govore o fijasku cjelokupnog pravnog sustava. Sindikati traže radikalno zaoštravanje kaznene politike protiv poslodavaca koji protuzakonito spriječavaju štrajk, traže promjenu zakonodavnog okvira i zaštitu prava na štrajk, navodi Matica.

Napominje da nezakonito stanje u medijima u smislu radno-pravnih uvjeta traje godinama uz blagonakloni odnos vlasti zbog straha od medija, kao četvrte vlasti, koja jedina u državi nije podložna nikakvoj kontroli te da u Hrvatskoj nije problem sloboda medija već su u pitanju profesionalne slobode novinara

"Zato je ovaj štrajk od najveće važnosti za Republiku Hrvatsku. Novinari se moraju uspjeti izboriti za svoja materijalna, radna prava, pravo na štrajk i pravo na profesionalnu savjest", zaključuje Matica.

(Hina) xpp/xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙