FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: uvesti novine u priznavanje obrazovnih kvalifikacija

Autor: trub
ZAGREB, 8. travnja 2011.(Hina) - Saborski klubovi danas su podržali prijedlog izmjena Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, koji se, sukladno zaključku Vlade, usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku.

Zakonske izmjene propisuju da priznavanje inozemne školske kvalifikacije o završenom osnovnom i srednjem obrazovanju te oblicima stručne osposobljenosti i usavršavanja za određene poslove i zanimanja više ne bi obavljalo Ministarstvo obrazovanja, već školska ustanova u kojoj podnositelj zahtjeva namjerava nastaviti obrazovanje.

Postupak priznavanja inozemne školske kvalifikacije o završenom osnovnom i o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja vodila bi Agencija za odgoj i obrazovanje.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih vodila bi, pak, postupak priznavanja inozemne školske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima radi zapošljavanja ili nastavka obrazovanja.

Danijel Mondekar rekao je da SDP podupire predložene izmjene, kao korak naprijed u lakšem priznavanju kvalifikacija, budući da obrazovne institucije "najbolje znaju kako određene stvari treba odraditi".

Hrvatska bi, naglasio je, trebala početi razmišljati i promjeni zastarjelog koncepta radne knjižice, ali i o priznavanju neformalnog obrazovanja, odnosno kvalifikacija stečenih iskustvom.

"Netko može raditi pet godina na provođenju projekata EU, stekao je jedinstveno i kvalitetno znanje i to treba znati valorizirati", poručio je SDP-ov zastupnik.

Da je dobro rješenje postupak priznavanja kvalifikacija osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja ubuduće vode škole smatra i Nevio Šetić (HDZ).

Istaknuo je i da novine u zakonu uvelike smanjuju poteškoće u organizaciji tog opsežnog posla.

(Hina) xtr/xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙