FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora izmjenama Zakona o reguliranim profesijama

Autor: trub
ZAGREB, 8. travnja 2011.(Hina) - Izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija pozdravili su danas saborski klubovi kao važan doprinos mobilnosti visokokvalificirane radne snage i stvaranja jedinstvenog europskog tržišta rada.

U skladu s direktivama EU, osobama koje su stekle stručne kvalifikacije u jednoj od članica EU omogućava se pristup istoj profesiji i ista prava prilikom obavljanja te profesije u drugoj državi članici koja vrijede za njezine državljane. Riječ je o sedam reguliranih profesija - doktora medicine, doktora medicinske stomatologije, magistrima farmacije, doktorima veterine, arhitektima, medicinskim sestrama i primaljama.

Izmjene se konkretno odnose na automatsko priznavanje inozemne obrazovne kvalifikacije primalje, te se propisuje da Hrvatska, u svrhu obavljanja djelatnosti opće/obiteljske medicine, priznaje stečeno pravo doktoru medicine zaposlenog u okviru sustava zdravstvene zaštite prije ulaska Hrvatske u EU.

Propisuje se i sadržaj potvrde za doktora medicine koju izdaje Ministarstvo zdravstva, te se, sukladno prijedlogu Europske komisije, navodi da osposobljavanje u posebnom stručnom usavršavanju u općoj medicini sadrži i obavljen program s punom satnicom, u trajanju od najmanje tri godine i pod nadzorom nadležnih državnih tijela.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić upozorio je da bi se zbog omogućavanja mobilnosti Hrvatska uskoro mogla suočiti s nedostatkom liječnika, te je predložio povećanje upisnih kvota na medicinskim fakultetima.

I Daniel Mondekar (SDP), podržavajući zajedničko tržište rada i obrazovanja, upozorio je na potencijalni manjak liječnika te istaknuo važnost razvijanja strategije kojom će naši liječnici imati interesa ostati u Hrvatskoj.

Ne dovodeći u pitanje važnost mobilnosti stručnjaka, Boro Grubišić (HDSSB) upozorio je pak kako bi nam se mogao dogoditi paradoks naši medicinski djelatnici odlaze na zapad, a da nam dolaze liječnici iz susjednih istočnoeuropskih zemalja kojima je Hrvatska još uvijek atraktivna destinacija.

(Hina) xvl/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙