FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak zapošljavanja IT stručnjaka

Autor: tmis
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Posao u IT sektoru prilično je siguran jer 96 posto hrvatskih tvrtki ne planira smanjivati broj trenutno zaposlenih IT kadrova, dok ih 50 posto planira nastaviti zapošljavati nove IT stručnjake, pokazalo je ovogodišnje istraživanje o potrebama zapošljavanja informatičkih stručnjaka u Hrvatskoj koje je provela zagrebačka Visoka škola za primijenjeno računarstvo i grupa Algebra.

Istraživanje je u ožujku ove godine provedeno na uzorku od 450 hrvatskih tvrtki, a njegovi su rezultati predstavljeni danas u Rovinju u sklopu ovotjedne Microsoftove konferencije WinDays11.

Predsjednik Upravnog vijeća te Visoke škole Hrvoje Balen istaknuo da je ispitivanje provedeno uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Govoreći o uzorku (450 tvrtki) kazao je da one predstavljaju najvažniji udjel u ukupnom zapošljavanju IT stručnjaka, dodavši da se i u ovom istraživanju ponovilo nešto slično kao i u prethodnim, a to je da gotovo 80 posto ispitanih smatra kako u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog IT kadra.

Najveća potražnja ove će godine, kako smatraju, biti za programerima tj. softverskim inženjerima na Microsoft.NET i Java/J2EE platformi, kao i za Oracle razvojna okruženja i baze podataka.

Balen je naglasio i da je u prijelomnim trenucima za gospodarstvo i velikim potresima na tržištu rada izrazito bitno znati iskoristiti potencijal IT-a kao gospodarske grane koja ostvaruje pozitivno poslovanje, dok podatak da će se u idućih godinu dana u tom sektoru otvarati nova radna mjesta mora biti signal nadležnim tijelima da osiguraju poticajno okruženje.

Istraživanje je prvi put obuhvatilo i problematiku širenja poslovanja na druga tržišta (što je i jedna od tema ovogodišnjih WinDaysa), pa je tako 59 posto ispitanih tvrtki naznačilo da neposredno susjedstvo, regiju jugoistočne Europe vidi kao glavni prostor na kojem hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne.

Među tvrtkama koje su izrazile potrebu za novim informatičkim profesionalcima, najviše je onih s više od 50 zaposlenih na IT poslovima, gotovo 80 posto srednjih i većih IT tvrtki ima namjeru ove godine zapošljavati nove profesionalce, dok IT odjeli korisničkih tvrtki planiraju nešto manji opseg zapošljavanja novih ljudi.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙