FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: Hrvatska treba dobiti datum ulaska u EU

Autor: dspo
PAZIN, 7. travnja 2011.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je redovitoj konferenciji za novinare u Pazinu ustvrdio kako Hrvatska treba dobiti datum ulaska u Europsku uniju, a ne završetka pregovora.

"Mi očigledno prolazimo posebnu proceduru koju nije prošla niti jedna država koja je ulazila u Europsku uniju, što je loša poruka ne samo za građane Hrvatske nego i za širu regiju, koju upravo obilazi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso", kazao je Jakovčić.

"To je loše za hrvatsku vladu, za građane, za Europsku komisiju ali i za širu regiju jer ispada da će zapadni Balkan biti penaliziran i da Hrvatska prva prolazi posebnu proceduru ulaska u EU za razliku od ostalih država", naglasio je Jakovčić dodavši kako je perspektiva koju Europska komisija nudi Hrvatskoj vrlo zabrinjavajuća.

On stoga očekuje da se čim prije objavi datum ulaska Hrvatske u EU.

Župan je izvijestio novinare kako se danas sastao s izaslanstvom grupacije "Rockwool" iz Danske na čelu s predsjednikom Eelcom Van Heelom i iznio stav kako je "mikrolokacija Rockwoola u Pićnu na Labinštini loša i krivo odabrana".

"Rockwool želi zadržati proizvodnju u Pićnu ali očekujem od grupacije ulaganje dodatnih napora da se ekscesi koji se povremeno događaju konačno riješe jer građani ne mogu živjeti u strahu," naglasio je Jakovčić. Dodao je kako su ga predstavnici grupacije "Rockwool" pozvali da posjeti tvornicu, što je on, kako je rekao, odbio, najavivši posjet tek kada će "tvornica proizvoditi na način kako Istra to očekuje".

Jakovčić je najavio kako će se 22. travnja održati prezentacija koncepta izlaska Istre iz krize koji će imati za cilj konkurentnost istarskog gospodarstva i punu zaposlenost.

Komentirajući najavu da će se IDS-ov zastupnik Damir Kajin naći pod provjerom Ministarstva uprave zbog odluka koje je prije desetak godina potpisao kao predsjednik Županijske skupštine, a tiču se prodaje zemljišta u Barbarigi i Dragoneri, Jakovčić je istaknuo kako se "u Istri neće ništa skrivati".

"DORH, policija i Ministarstvo uprave su dobrodošli. No, uvjeren sam da je to politička igra koja nema nikakve veze s njegovom krivicom", rekao je ocijenivši da se želi pokazati kako smo svi isti. "Mi u Hrvatskoj nismo svi isti", naglasio je.

Odgovarajući nakon tiskovne konferencije na pitanje novinara o tvrdnji čelnika HNS-a Radimira Čačića kako će on "nakon izbora vjerojatno obnašati funkciju potpredsjednika vlade zaduženog za gospodarstvo", Jakovčić je rekao kako se na sastancima koalicije SDP-HNS-IDS-HSU nije raspravljalo o foteljama, ali smatra da druga stranka po veličini u koaliciji ima pravo na potpredsjedničko mjesto.

"Mislim da bi Čačić kao potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo svakako dobro obnašao svoju funkciju i zato on ima našu potporu", rekao je, u svojstvu predsjednika IDS-a, Jakovčić.

Kazao je da on osobno neće biti član vlade jer, rekao je, želi odraditi mandat župana do kraja odnosno do svibnja 2013. godine. Dodao je da će, kad se tema funkcija otvori, IDS imati zahtjev za ministarskim mjestom u Vladi ali i na nižim razinama.

(Hina) xdspo yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙