FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba: premijerka treba doći u Sabor i bez našeg poziva

Autor: rkor
ZAGREB, 9. ožujka 2011.(Hina) - Saborska oporba ponovno je danas pozvala premijerku Jadranku Kosor da dođe u sabornicu, ocjenjujući, uz ostalo, kako premijerka za to nije trebala čekati njihov poziv jer je to normalno u trenucima kada ankete pokazuju veliko nezadovoljstvo javnosti, koje se manifestira i na ulicama.

Kazala je to u ime Kluba HNS/HSU Vesna Pusić, naglasivši kako je "normalno da se u takvoj situaciji, bez ikakvog poziva, premijerka obrati javnosti i to u parlamentu koji ju je izabrao".

Dodala je kako je nužno da se parlamentarni izbori održe prije referenduma o ulasku u EU jer, kako smatra, u suprotnom riskiramo da "taj referendum izgubimo". "S tim se ne treba kockati, trebamo izbore, a onda referendum", kazala je Pusić.

Zoran Milanović (SDP) rekao je da oporba neće otići u Banske dvore na poziv predsjednice Vlade sve dok ona ne dođe u Sabor kako bi se u sabornici razgovaralo o važnim pitanjima hrvatske politike, društva i pregovorima s EU.

Naglasio je da je oporba u više navrata išla u Vladu razgovarati upravo o tim temama, a da je "sada stvarno dosta".

"Nećemo ići u Banske dvore prije nego što premijerka dođe u Sabor i objasni optužbe da je oporba odgovorna za poticanje nasilja na ulicama, odnosno kaznena djela", rekao je Milanović.

U Saboru se treba razgovarati i o aktualnoj temi završetka pregovora o ulasku Hrvatske u EU, dodao je.

"Koje su tajne, što nije jasno, koja mjerila iz Poglavlja 23 moramo zatvoriti i što oporba može učiniti, o tome se treba razgovarati u Saboru", kazao je Milanović, i ustvrdio kako su mjerila iz tog poglavlja, koja je napisala Europska komisija, vrlo arbitrarna.

"Napisana su tako da ih se može i ne mora ispuniti, da ih u dva mjeseca nitko ne može ispuniti ako ocjenjivač nije dobre volje. To je činjenica i o tome trebamo razgovarati u Saboru", naglasio je Milanović.

Poručio je kako će oporba učiniti sve da se to poglavlje zatvori, kako bi nakon toga premijerka što prije rekla kada će biti izbori.

Na tome inzistiramo, jer inače ugrožavamo ishod referenduma o ulasku Hrvatske u EU, za koji vjerujemo da svakako treba uspjeti, istaknuo je predsjednik SDP-a.

"Ako završetak pregovora bude u šestom mjesecu i mi budemo čekali još više od pola godine do referenduma, neće biti dobro i vi to znate. I recite to sebi i svojoj predsjednici stranke i predsjednici Vlade", poručio je Milanović HDZ-ovim zastupnicima.

Damir Kajin (IDS) ustvrdio je kako je najrealaniji datum izbora onaj "24 sata nakon što se zaključe pregovori s EU, a ako ne dođe do zaključenja onda izbori moraju biti pet minuta nakon toga".

Potrebno je reći datum izbora jer ćete vi iz HDZ-a, kazao je, puknuti jer nećete izdržati da vam ljudi svaki dan dolaze pred prozore.

"Svojim ignorantskim stavom uspjeli ste da 70 posto građana daje potporu prosvjednicima", poručio je vladajućima Kajin. Narod je bijesan, ali neće staviti znak jednakosti između oporbe i vladajućih, iako je bilo i takvih poruka, ustvrdio je.

Dinko Burić (HDSSB) izjavio je kako premijerka Kosor nije dorasla situaciji u zemlji, te da bi na početku korizme odlaskom s vlasti mogla učiniti jedno dobro djelo. "Izjave koje daje premijerka i njezini ministri u zadnje vrijeme znak su totalne dezorijentacije, a 612 dana otkako je Kosor na vlasti - narod je na ulicama, a vlada u oblacima", ocijenio je Burić.

Na zahtjeve oporbe u ime Kluba HDZ-a odgovorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, istaknuvši da je odnos Vlade i Sabora reguliran Ustavom, što znači da se svi zahtjevi koje traži oporba - od datuma izbora do ostavke Vlade moraju rješavati na ustavan način, a ne "ultimativnim pristiskom oporbe koja traži izbore odmah i sada".

"Ako želite da se izglasa nepovjerenje Vladi, onda to riješite parlamentarnom procedurom", poručio je oporbi i dodao kako je za poziv premijerki potrebna odluka Sabora, a ne samo oporbeni zahtjev.

Podsjetio je i kako se ni bivši premijer Ivica Račan nije odazivao na pozive oporbe i dolazio u Sabor, što su pak dematirali iz oporbe, a Ingrid Antičević-Marinović (SDP) kazala je kako se Račan samo jednom nije odazvao na zahtjev oporbe, a i tada je u Sabor poslao svog zamjenika Gorana Granića.

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je na kraju kako će ponovni poziv oporbe prenijeti premijerki Kosor.

(Hina) xrkor/xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙