FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: nemoguće da Hrvatska do lipnja završi pregovore

Autor: dspo
PAZIN, 17. ožujka 2011.(HINA) - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin smatra kako je nemoguće da Hrvatska do lipnja završi pregovore o ulasku u Europsku uniju.

Kajin je na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu ujedno izrazio sumnju da će to biti moguće učiniti i do rujna, rekavši kako vjeruje da će se potpisivanje pretpristupnog ugovora odgoditi do prosinca ove godine.

"S obzirom na to da za ratifikaciju treba jedna i pol do dvije godine, prije sredine 2013. godine Hrvatska neće biti 28. članica EU-a", ustvrdio je Kajin, dodavši kako 2014. smatra primjerenijim rokom.

Prema njegovim riječima, što prije "ode ova Vlada" prije će Hrvatska u Europsku uniju. "Zato izbori trebaju biti raspisani čim prije ali nikako nakon rujna, jer oni mogu donijeti neku kvalitetu i sigurnost", ustvrdio je Kajin koji je kao mogući termin spomenuo drugu polovicu rujna.

Po njegovu mišljenju promjena teritorijalnog ustroja Hrvatske je drugorazredno, a decentralizacija prvorazredno pitanje. Iznio je podatak po kojem u 31 istarskoj općini prosječno živi 2.016 stanovnika, a manje je jedino u Šibensko-kninskoj županiji gdje općina ima prosječno 1.881 stanovnika, dok je na razini Hrvatske prosjek 3.142.

Za Kajina je važno jesu li općine opravdale svoje postojanje i koliko koštaju građane.

"U 18 godina IDS nije u Saboru pokrenuo inicijativu za formiranje niti jedne općine, ali će vjerojatno sada morati braniti svaku teritorijalnu jedinicu u Istri, ako građani na njima budu inzistirali", kazao je Kajin. Dodao je kako u Hrvatskoj treba preispitati broj jedinica lokalne samouprave, ali istodobno i broj savjetnika predsjednika države, zastupnika, ministarstava, agencija, instituta te zaposlenih u javnom sektoru.

"Spajanjem županija možda bi netko nešto dobio, ali Istra bi puno izgubila, od svoje prepoznatljivosti do financijske pozicije. Zato tome valja reći - ne", zaključio je saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin.

Osvrnuo se i na nedavnu nepravomoćnu presudu slovenskog suda u Kopru, kojom je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić osuđen za nanošenje duševnih boli kontroverznom Slovencu Jošku Jorasu, jer ga je nazvao "redikulom u funkciji nekog drugog", te bi mu trebao isplatiti 2 tisuće eura odštete. Joras živi u selu Mlini u općini Buje, kod hrvatsko-slovenskog graničnog prijelaza Plovanija i ne priznaje državnu granicu i državni suverenitet Republike Hrvatske.

Kajin je rekao kako "nije zabrinut za građanina Mesića", ali ga brine izostanak reakcije hrvatskih vlasti. Dodao je kako u nepravomoćnoj presudi suda u Koprustalo piše da je Joras slovenski državljanin i da živi u Sloveniji što je Kajin nazvao "grubim zadiranjem u teritorijalnu cjelovitost Hrvatske" i iscrtavanjem granice na kopnu mimo arbitražnog sporazuma koji je ratificiran i u slovenskom parlamentu.

(Hina) xdspo ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙