FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 16. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - U Klovićevim dvorima otvorena je sinoć izložba "Pompeji - život u sjeni Vezuva", na kojoj su predstavljene dragocjenosti iz Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju koje rekonstruiraju i svjedoče o životu u Pompejima, a koji je prekinut erupcijom Vezuva 79. godine. Ministar kulture Jasen Mesić istaknuo je, otvarajući izložbu, kako je ona plod vrlo dobre suradnje između Italije i Hrvatske. Izložba svjedoči sve ljepote života, rimsku civilizaciju odnosno bogatstvo rimske kulturne baštine koja je sačuvana sve do danas kroz arhitekturu, komunikacije i sve ono što je Rimsko carstvo donijelo svijetu. I bojni hrvatski gradovi svjedoče tu baštinu, među njima su Split, Osijek, Pula i dr., te podsjećaju da Hrvatska pripada srednjoeuropskom i mediteranskom krugu, rekao je ministar Mesić. Otvorenje izložbe pozdravio je i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti, podsjetivši da Pompeje godišnje posjeti više od dva milijuna ljudi. Naglasio je kako je zagrebačka izložba unikatna i u njeno organiziranje je bio uključen veliki broj stručnjaka. Kroz stotinjak predmeta, četiri okamine i dvije skulpture, predstavljena je svakodnevica Pompeja i njegovih dvadeset tisuća stanovnika, od kojih je oko tri tisuće zajedno s gradom nestalo nakon erupcije vulkana. Grad je ostao dugo zatrpan, a kada je slučajno otkriven 1600 godina kasnije, otkrio je zaustavljenu sliku života ondašnje rimske Colonije Cornelia Veneria Pompeianorum. Na izložbi se mogu vidjeti svjetiljke, ogledala, posuđe, novac, nakit, ogrlice, narukvice, geme, kameje, ali i kultni predmeti, uresi kuća i vrtova (freske i brončane skulpture) te drugi predmeti koji su pronađeni u iskapanju grada ili su spašeni u bijegu pred lavom, a čuvaju se u muzeju u Napulju. Najvredniji izlošci, od zlata, dragulja i srebra izloženi su u blindiranim vitrinama s alarmom, napravljenima za potrebe izložbe.

ZAGREB - Praizvedbom predstave "Mjehur od sapunice" Ivana Gorana Viteza sinoć su u Histrionskom domu u Zagrebu počeli IV. Gumbekovi dani - festival posvećen zagrebačkom cabaretskom umjetniku Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939. - 2000.) i zagrebačkoj cabaretskoj tradiciji. Predstava "Mjehur od sapunice" govori o produkciji televizijskog šunda koji je karikaturalniji nego je itko u stanju i zamisliti, a nastupaju glumci Ivica Zadro, Sanja Marin, Ivan Glowatzky, Ivica Pucar i Iva Visković. Četvrto "histrionsko proljeće", koje će u organizaciji glumačke družine "Histrion" trajati do 27. ožujka, donosi 14 naslova, među kojima su i tri gostovanja iz susjednih zemalja. Domaćin festivala, Glumačka družina "Histrion" nastupit će pak s predstavom "Lovački rog" Georgesa Feydeaua. Festival će zatvoriti večer poezije i šansone pod nazivom "Igračka vjetrova" u izvedbi Lade Kos i Lele Margitić 27. ožujka, na dan kada je prije četiri godine otvoren Histrionski dom i kada se u cijelome svijetu obilježava Međunarodni dan kazališta. Na kraju festivala bit će dodijeljene i nagrade za najbolju humorističku predstavu, za najbolju mušku i žensku ulogu te za izniman doprinos oživljavanju cabarea.

MUENCHEN - Na 63. međunarodnom sajmu obrtništva predstavlja se 13 hrvatskih obrtnika u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore. To je 19. nastup hrvatskih obrtnika na najvećem obrtničkom sajmu u Europi, koji se održava do 22. ožujka. Hrvatski se izlagači, od kojih njih deset izlaže prvi put, predstavljaju na izložbenoj površini od 40 četvornih metara, a predstavljaju se razne djelatnosti - proizvodnja namještaja i opreme od inoxa i drveta, proizvodnja alata za obradu metala, proizvodnja strojeva i trgovina strojevima za izradu beskonačnih žljebova, proizvodnja i plastifikacija metalnih proizvoda, proizvodnja sadnica izvornih biljaka istarskog podneblja, dizajniranje i izrada uporabnih i dekorativnih predmeta od recikliranog stakla, izrada suvenira itd.

dežurne urednice:

ZAGREB - Knjiga Zdravka Gavrana "Svjetla i sjene slobode - Razmišljanja o hrvatskom katolištvu u demokraciji" predstavljena je sinoć u Zagrebu. O knjizi su govorili dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Stjepan Baloban i autor. Petrač je istaknuo kako Gavranovo preispitivanje hrvatskoga katolištva, Crkve i katolika laika u dvadeset godina od uspostave slobode i demokracije donosi niz kritičkih ocjena i sudova o njihovu snalaženju, ponašanju i svjedočenju u hrvatskom društvu. "Gavran ne će poreći uspjehe i određena postignuća, ali ne će prešutjeti zatajenja, promašaje i zablude", rekao je Petrač ocjenivši kako je knjiga rijedak primjer razborite analize i kritičkih zapažanja, kojima nas autor nastoji izazvati na prericanja i promjene sadašnjega stanja. Prof. Baloban napomenuo je kako nas autor ponajprije podsjeća na 1990. godinu, kao prijelomnu godinu u povijesti hrvatskoga naroda i Crkve u Hrvatskoj. Autor razmišlja o ulozi katolika i Crkve u hrvatskom društvu te govori bez uvijanja i iznosi svoje viđenje katoličke zbilje, istaknuo je Baloban. Ocijenio je kako Gavran dotiče važne teme hrvatskoga društva, pitanje kršćanskoga moral, civilnoga društva i uloge medija, a knjiga nudi štivo za čitanje, razmišljanje i raspravu o važnim pitanjima.

TRST/PULA - Izaslanstvo Istarske županije predvođeno županom Ivanom Jakovčićem boravilo je jučer u Trstu gdje je održalo niz bilateralnih susreta s predstavnicima iz regije Friuli-Venezia Giulia, kojom prigodom je potpisan i Protokol o suradnji, priopćeno je iz ureda istarskog župana. Predstavnici javnih i privatnih ustanova, te županijski čelnici ovih regija raspravljali su o suradnji na području turizma, trgovine, školstva, zdravstva i kulture. Nakon potpisivanja protokola o suradnji između Istarske županije i Friuli-Venezije Giulije, predsjednik ove talijanske regije, Renzo Tondo i istarski župan Ivan Jakovčić ocijenili su kako ovaj dokument predstavlja početak novog razdoblja u odnosu regija.Tondo je rekao kako je međusobna trgovina vitalna, promet u oba pravca svakodnevna praksa dok stanovnici ovih krajeva imaju iste kulturne i povijesne slojeve te se stoga treba jače institucionalno povezati. Jakovčić je kazao kako je potpisani protokol važan znak prijateljstva koji iz Trsta upućuju vladama u Rimu i Zagrebu. "Još malo pa će Hrvatska ući u EU i nama je na tim prostorima budućnost osigurana. Zajedno moramo poraditi na osmišljavanju načina pridobivanja sredstava iz EU-fondova", zaključio je Jakovčić.

DUBROVNIK - U prostorijama Narodne knjižnice u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba splitske slikarice Lili Gluić pod nazivom "Splićanka u Parizu". Izloženo je 20-tak radova akrilika i akvarela nastalih tijekom višekratnih boravaka slikarice u Parizu gdje će u travnju ove godine imati i izložbu. Slikarica Lili Gluić rođena je u Splitu a dio života provela je u Švicarskoj i Italiji. Prvi put je izlagala u Trogiru a do sada je imala 35 samostalnih izložbi. Ova izložba otvorena je u organizaciji Francuske alijanse Dubrovnik a u povodu Dana frankofonije koje Francuska alijansa tradicionalno u ožujku organizira u Dubrovniku u sklopu Dana frankofonije.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙