FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

TOKIO - Japanski stručnjaci u četvrtak su ubrizgali velike količine dušika u oštećeni prvi reaktor nuklearne elektrane Fukushime, čime pokušavaju spriječiti da se u reaktoru nagomila eksplozivni vodik, objavila je tvrtka TEPCO koja upravlja elektranom. Čelnici te kompanije objavili su da se radi samo o preventivnoj mjeri i da su iznimno mali izgledi da ponovo dođe do eksplozija vodika koje su na početku ove nuklearne krize teško oštetile dva reaktora. Oko šest tisuća kubnih metara dušika ubrizgano je u prvi reaktor, a isti se postupak priprema za drugi i treći. Japanska vlada u međuvremenu je priopćila da se stanje u Fukushimi stabiliziralo. "Podaci pokazuju da du reaktori u stabilnom stanju, ali nismo još izašli iz krize", rekao je njezi glasnogovornik Yukio Edano. Inženjeri su u srijedu uspjeli zaustaviti radioaktivno curenje iz reaktora dva, ali još uvijek moraju ispumpati 11,5 milijuna litara kontaminirane vode natrag u ocean jer više nemaju prostora u skladištu. Voda se koristi za hlađenje reaktora.

SEUL - Velik broj škola zatvoren je u četvrtak u Južnoj Koreji zbog straha roditelja od kiša koje bi mogle sadržavati radioaktivne čestice iz japanske nuklearne centrale Fukushime, rekli su dužnsonici. Više od 130 osnovnih škola i vrtića u pokrajini Gyeonggi oko Seula zatvoreno je prema odluci pokrajinskog ureda za obrazovanje. Radi se o preventivnoj mjeri zbog sigurnosti učenika, rekao je glasnogovornik ureda. U pokrajini Sjevernom Chungcheongu otkazane su aktivnosti koje se odvijaju na otvorenom prostoru, poput nogometa. U Južnoj Koreji raste zabrinutost nakon što je u ponedjeljak meteorološka agencija najavila da bi jugoistočni vjetar iznad zemlje mogao donijeti radioaktivne elemente iz Fukushime. Razina radioaktivnih čestica u kišnici preniska je da bi ugrozila zdravlje, objavila je vlada i zamolila roditelje da ne podliježu panici. Ipak, stanovištvo je putem televizije pozvano da se zaštiti od moguće radioaktivnosti kabanicama, čizmama i kišobranima, izvijestila je agencija Yonhap. Dužnosnik ministarstva zdravstva preporučio je pokrivanje vrtova plastičnim pokrovima i zadržavanje stoke u zatvorenom dok pada kiša.

MOSKVA - Ruska svemirska letjelica Sojuz TMA-21 "Jurij Gagarin", ukrašena likom prvog čovjeka u svemiru na svom trupu, uspješno je pristala u četvrtak na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) s dvojicom Rusa i jednim Amerikancem u posadi, objavila je kontrola leta u Moskvi. Sojuz, kojim se obilježava i skorašnja 50. godišnjica Gagarinova leta u svemir, lansirana je rano u utorak s kozmodroma u Bajkonuru prema ISS-u, nakon što je taj let, početno predviđen za 30. ožujka, odgođen zbog tehničkih problema. Zapovjednik Sojuza Aleksandar Samokutjajev i kozmonaut Andrej Borisenko su prvi puta u svemiru, a inženjeru NASA-e Ronu Garanu to je drugi zadatak. Oni će se pridružiti tročlanoj posadi ISS-a u kojoj se od sredine prosinca nalaze ruski kozmonaut Dmitrij Kondratjev, američka astronautkinja Cady Coleman i astronaut Europske svemirske agencije Paolo Nespoli iz Italije.

MEXICO - Deseci tisuća Meksikanaca sudjelovali su u srijedu u prosvjednim skupovima u dvadesetak meksičkih gradova protiv nasilja povezanog s trgovinom drogom koje je preplavilo zemlju, javlja BBC. Najveći prosvjedi bio je u glavnom gradu Mexicu, gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi, uzvikujući "dosta je krvi". Neki su pozivali predsjednika države Felipea Calderona na ostavku, rekavši da je njegova strategija borbe protiv narko bandi samo pogoršala stanje. Istodobno je najmanje 59 tijela pronađeno u jednoj masovnoj grobnici u državi Tamaulipas. Pretpostavlja se da su u njoj žrtve obračuna narko bandi. Oko 35 tisuća Meksikanaca izgubilo je živote otkako se Calderon krajem 2006. godine počeo koristiti vojskom u borbi protiv kartela. Prosvjedi su bili potaknuti sudbinom pjesnika Javiera Sicilije koji je prošli tjedan u nasilju izgubio sina. On je za nasilje jednako optužio političare i bande, rekavši da su "rastrgali tkivo nacije".

SYDNEY - Australska vlada će postrožiti svoj zakon o pušenju, koji je i dosad bio jedan od najstrožih u svijetu, i odrediti da sve kutije za cigarete imaju istu neprivlačnu boju prekrivenu upozorenjima o štetnosti pušenja, obznanila je u četvrtak ministrica zdravstva. Kutije će biti zagasito maslinaste boje, a upravo je ta boja pušačima najmanje privlačna po rezultatima istraživanja, rekla je ministrica zdravstva Nicola Roxon. Oko 75 posto prednjeg dijela kutije cigareta i 100 posto stražnje strane prekrivat će fotografije organa zahvaćenih nekom od bolesti koje pušenje uzrokuje. "Nove kutije će biti još manje privlačne pušačima i naglašavat će grozne posljedice koje nikotin predstavlja za zdravlje", objasnila je ministrica. Bude li prihvaćen, zakon će od 2012. ograničiti uporabu loga duhanske industrije i korištenje boja, a jedino što će razlikovati kutije je marka i ime proizvoda koji će svi biti ispisani jednakim slovima. To je nastavak vladine kampanje kojom je već ograničeno reklamiranje duhanskih proizvoda. U Australiji zbog posljedica konzumiranja duhanskih proizvoda svake godine umre 15 tisuća ljudi, što vladu stoji 31,5 milijarda australskih dolara (169 milijarda kuna) uz liječenje i gubitak produktivnosti, istaknula je ministrica. Proizvođači duhana su žestoko prosvjedovali i Imperial Tobacco Australia je upozorio da će se boriti protiv uvođenja zakona o jednobojnim kutijama cigareta. British American Tobacco Australia smatra da se tim planom krši pravo na brend i intelektualno vlasništvo.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙