FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama: gospodarstvo si ne može priuštiti blokadu vlade

Autor: dhai
WASHINGTON / ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da si gospodarstvo SAD-a ne može priuštiti poremećaje koje bi izazvala blokada financiranja savezne vlade, nakon neuspjelog sastanka s čelnikom republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa, Johnom Bohnerom, na kojem nije postignut dogovor oko spornog proračuna za ovu godinu.

"Od nas bi bilo neoprostivo kada se ne bi uspjeli pobrinuti za prošlogodišnji posao... kada smo tako blizu, samo zbog politike", rekao je vidno nezadovoljni Obama nakon sastanka u Bijeloj kući s republikanskim i demokratskim čelnicima Kongresa o proračunu za 2011. godinu, izvijestio je MSNBC News.

Obama je rekao da će inzistirati na svakodnevnim sastancima s Bohnerom, sve dok se ne postigne sporazum s kojim bi se izbjegla blokada vlade krajem ovoga tjedna.

Administracija je spremna sastajati se koliko je god potrebno kako bi to riješili, kazao je.

Obama se nenajavljeno obratio novinarima u sobi za brifinge Bijele kuće, nakon što je Boehnerov ured objavio priopćenje u kojem ističe da su dvije strane i dalje udaljene te da republikanci nisu nikada, kao što je Bijela kuća tvrdi, pristali na 33 milijarde dolara ušteda saveznih rashoda u preostalih šest mjeseci fiskalne godine koja završava s 30. rujna.

Obama, potpredsjednik Joe Biden, Boehner i čelnik senatske većine Harry Reid, sastali su se u Bijeloj kući kako bi našli kompromis oko financiranja savezne vlade, prije isteka sadašnjeg privremenog financiranja u petak u ponoć.

"Mi smo bliže sporazumu nego što smo ikada bili. Nema razloga da ne postignemo dogovor", rekao je Obama.

Boehner je predložio novi privremeni sporazum kojim bi se osiguralo financiranje vlade još jedan tjedan, uz smanjenje rashoda za 12 milijardi dolara.

Obama je rekao da bi prihvatio samo kratkotrajno produljenje za dva, tri dana, kako bi se postigao dugoročni sporazum.

"To nije način vođenja vlade. Naše agencije ne mogu izrađivati planove na temelju proračuna na dva tjedna", rekao je Obama, dodajući kako se ne može odgađati ono što je trebalo učiniti mjesecima ranije.

Republikanci planiraju smanjiti proračunski defict za više od 5000 milijardi dolara u idućem desetljeću, kombinirajući rezanje rashoda bez presedana i temeljito restrukturiranje programa medicinske skrbi za starije i siromašne građane - Medicare i Medicaid.

Demokrati optužuju republikance da traže štetno smanjenje potrošnje, dok Boehner tvrdi da Bijela kuća pristaje samo na prividno smanjenje rashoda.

Kako blokada finaciranja vlade postaje sve izglednija, Bijela kuća je počela savjetovati vladine agencije da poduzmu odgovarajuće korake u pripremi za zatvaranje.

Republikanci su u ponedjeljak objavili planove o tome kako će zastupnici Predstavničkog doma djelovati u slučaju blokiranja vlade.

(Hina) xdh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙