FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

PEKING - Veleposlanik Europske unije u Kini je u utorak izrazio zabrinutost za umjetnika Aija Weiweia, neumornog kritičara kineske vlade, koji je nestao ovog vikenda, pridruživši se tako kritikama nekoliko velikih zemalja i udruženja zaštite ljudskih prava. Tijekom posljednja 24 sata SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su izrazile zabrinutost za sudbinu tog umjetnika koji je nedavno kineski režim nazvao "neljudskim". Amnesty International i druge organizacije zaštite ljudskih prava su pozvale na njegovo oslobođenje. Ai Weiwei (53) čija su djela trenutačno izložena u londonskom Tate Modern uhićen je u nedjelju u pekinškoj međunarodnoj zračnoj luci prije ulaska u zrakoplov, rekla je njegova supruga Lu Qing. Policija Pekinga i kinesko ministrstvo vanjskih poslova su u utorak odbili komentirati njegov nestanak.

MOSKVA - Rusija je u utorak pozvala na kraj borbi i početak pregovora u Obali Bjelokosti gdje je u nasilju i sukobima proizašlim nakon spornih predsjedničkih izbora živote izgubilo više od 1.500 ljudi. "Pozivamo obje strane da smjesta prekinu krvoproliće o počnu dijalog kako bi se sukob riješio političkim sredstvima", priopćio je Aleksander Lukaševič, glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova. Laurent Gbagbo odupire se međunarodnom pritisku i ne želi predati vlasti Alassaneu Quattari koji je, kako je potvrdio i UN, pobjednik predsjedničkih izbora održanih 28. studenoga prošle godine.

WASHINGTON - General David Petraeus, zapovjednik američkih snaga i misije ISAF-a u Afganistanu, ozbiljan je kandidat za mjesto direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e, izvijestio je u utorak američki javni radio NPR citirajući više izvora, uključujući vladine dužnosnike. U izvješću se navodi kako se očekuje da će Petraeus početkom jeseni napustiti dužnost u Afganistanu, te da bi prihvatio vođenje CIA-e ako mu bude ponuđeno. Sadašnji direktor CIA-e Leon Panetta, trenutno slovi kao naizgledniji kandidat za nasljednika ministra obrane Roberta Gatesa, koji je najavio odlazak u mirovinu tijekom ove godine. Dužnosnici Bijele kuće i Pentagona kazali su da neće komentirati bilo kakve kadrovske promjene, navodi NPR.

PORT-AU-PRINCE - SAD je pozdravio rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora na Haitiju koje naziva "važnom etapom" . Haićanski pjevač Michel Martelly pobjednik je predsjedničkih izbora na Haitiju sa 67,5 posto dobivenih glasova u drugom krugu, objavilo je državno izborno povjerenstvo. Njegova protukandidatkinja Mirlande Manigat osvojila je 31,7 posto glasova, po privremenim rezultatima izbornog povjerenstva. "Objava preliminarnih rezultata drugoga kruga izbora predstavlja važnu etapu dok Haićani napreduju u obnovi zemlje", priopćilo je američko veleposlanstvo na Haitiju. Službeni rezultati trebali bi biti objavljeni 16. travnja nakon isteka roka za žalbe.

DAKA - Vrhovni sud Bangladeša odbacio je u utorak žalbu dobitnika Nobelove nagrade za mir Muhamada Junusa protiv odluke Središnje banke da ga smijeni s dužnosti ravnatelja banke Grameen, poznate po mirkozajmovima koju je upravo on utemeljio, objavio je njegov odvjetnik. Junus (70) je Grameen Bank osnovao i vodio od 2002. godine. U inozemstvu ga slave političari i financijski stručnjaci, a od kraja 2010. godine na udaru je bangladeške premijerke Šeike Hasine Vazed jer je u norveškom dokumentarcu objavljeno kako Grameen banka izbjegava plaćanje poreza. "Vrhovni sud odbacio je njegovu žalbu", rekao je odvjetnik Tamin Husain Shavan. Ta je žalba bio Junusov posljednji pokušaj pošto je u ožujku Vrhovni sud presudio da je njegov rad u upravi banke nakon 60. godine ilegalan i da "mora otići s toga mjesta". Neki promatrači odluku o smjeni tumače kao vladinu osvetu zbog Junusovih političkih ambicija.

BREGA - NATO je izveo zračni napad u utorak na snage vjerne libijskom vođi Moameru Gadafiju, tridesetak kilometara istočno od naftne luke Brege gdje danima bijesne sukobi za kontrolu tog grada, prenosi AFP. Zračni napad je izveden tridesetak kilometara od Brege, gdje su uništena dva vozila. U zračnom napadu nije bilo žrtava, a vojnici su uspjeli pobjeći iz vozila, javlja AFP. Zračni udari zapadne koalicije pod NATO-ovim zapovjedništvom nisu dosad uspjeli zaustaviti progadafijeve snage.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙