FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: osigurano 350 ha za znanstveno-tehnologijski park

Autor: pgas
SPLIT, 4. travnja 2011. (Hina) - Na površini od 350 hektara u kliškoj općini, 25 kilometara od središta Splita, gradit će se znanstveno-tehnologijski park namijenjen tvrtkama s visokom tehnologijom, a prvi će objekti biti gotovi potkraj 2012. kad su planirana i prva useljenja, najavio je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader na današnjoj konferenciji o tom znanstveno-tehnologijskom parku kojega je on idejni začetnik.

„Stara industrija na ovom području je uglavnom propala i postoji interes za razvoj industrije visoke tehnologije, a u tomu nas podupire i država“, kazao je župan Sanader. Po njegovim riječima u početnoj fazi znanstveno-tehnologijskog parka gradit će se objekti na 55 hektara.

„Već imamo partnera iz Njemačke koji se bavi razvojem solarnih kolektora i zanima ga gradnja svojih poslovnih objekata u budućem znanstveno-tehnologijskom parku na kliškom području“, kazao je župan.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić je istaknuo kako će u budućem tehnološkom parku svoje poslovne prostore imati tvrtke koje se bave visokom tehnologijom i nano-tehnologijom, ali i "zelenom" energijom i biomedicinom.

„Dalmacija je najčešće prepoznavana kao mjesto turizma, kulture i športa, ali se u zadnje vrijeme razvila vizija stvaranja Splita kao središta visoke tehnologije. S 25.000 studenata taj grad ima i golem intelektualni kapital za provedbu takve vizije“, kazao je Lučić, objasnivši kako je cilj tog parka privući strane tvrtke uz koje bi se vezala domaća poduzeća.

Direktor tehnologijskog parka „Sophia Antpolis“ u Francuskoj Jacques Masboungi, govoreći o iskustvima i toga i drugih parkova visoke tehnologije na Sredozemlju, istaknuo je kako je njihov važan doprinos „promjena strukture pučanstva jer se uz takve parkove naseljavaju zaposlenici i stručnjaci u tvrtkama u kojima rade“.

Yves Raynaud, međunarodni savjetnik „Challenge Conseila“, koji se bavi pokretanjem projekata gospodarskog razvoja, istaknuo je kako je ključ uspjeha znanstveno-tehnologijskih parkova u suradnji između sveučilišta, odnosno znanosti, te javne uprave, poduzetništva i privatnih tvrtaka.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙