FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveučilište: Potpisani Ugovori za deset projekata

Autor: agrb
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Ugovori iz drugog kruga Programa provjere inovativnog koncepta, u okviru kojega je za deset projekata osigurano oko pet milijuna kuna, od čega će šest projekata sastavnica Sveučilišta u Zagrebu biti financirana s oko tri milijuna kuna, potpisani su danas na Sveučilištu.

Projekte će ostvariti istraživači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Građevinskog fakulteta, Agronomskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković, Instituta Hrvoje Požar i Instituta za oceanografiju i ribarstvo te tvrtke Timeco.

Program provjere inovativnog koncepta podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa u ranoj fazi razvoja inovacije, čime se smanjuje rizik investicije u kasnijoj fazi. Smisao provjere je utvrditi komercijalni potencijal rezultata istraživanja i tehničke karakteristike budućeg proizvoda.

Financiranje projekata organizira Poslovno-inovacijski centar Hrvatske BICRO kroz taj program, koji je pokrenut u okviru Hrvatskog projekta tehnologijskog razvitka kojeg provodi Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) sredstvima iz kredita Svjetske banke.

Istaknuvši kako se prva etapa Programa pokazala iznimno važnom za Sveučilište te za širu akademsku i istraživačku zajednicu, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izrazio je zadovoljstvo dosad postignutim rezultatima Centra za istraživanje, razvoj i transfer zagrebačkog Sveučilišta, koji operativno provodi projekte. Još uvijek smo u kritičnom razdoblju, no sigurni smo da će se to promijeniti, s obzirom da je iskustvo pokazalo kako treba proći nekoliko godina da takav program pokaže znakove održivosti, ocijenio je Bjeliš.

Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra BICRO, rekao je kako je kriza utjecala da se krene s programima manje vrijednosti, no pozitivno je što je njima obuhvaćeno više korisnika. Po njegovim riječima, vrijeme uoči ulaska u EU pravi je trenutak za takav program, a za nekoliko godina zasigurno će se ostvariti veliki projekti i ideje koje se danas financiraju.

Funkcija Centra za istraživanje je promicanje izvrsnosti znanosti i istraživanja, promicanje inovativne funkcije Sveučilišta te transfera znanja od akademske prema poslovnoj zajednici, rekao je voditelj tog centra Srđan Novak. Po njegovim riječima, to je egzistencijalno pitanje ove zemlje za izlazak iz krize te njezin tehnološki i gospodarski razvoj.

Hrvoje Meštrić iz MZOŠ-a podsjetio je da je Ministarstvo još 2006. krenulo s reformom inovacijskog sustava, a sada, u vrijeme krize, u poziciji je da restruktuira potporu inovacijskom sustavu te traži rješenje za daljnje financiranje tog područja.

U prvom krugu Programa, u rujnu prošle godine, potpisani su ugovori o financiranju pet projekata zagrebačkog Sveučilišta koji se uspješno provode i trebali bi biti završeni do travnja.

(Hina) xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙