FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS kritičan prema izborima u Kazahstanu

Autor: bcav
ASTANA, 4. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Predsjednički izbori u Kazahstanu obilježeni su ozbiljnim nepravilnostima, objavio je u ponedjeljak OESS, pozivajući Astanu na demokratske reforme prije idućih parlamentarnih izbora.

"Međunarodni promatrači zaključili su da su reforme nužne kako bi se proveli pravi, demokratski izbori", stoji u priopćenju OESS-a o izborima u kojima je dugogodišnji čelnik Nursultan Nazarbajev uvjerljivo pobjedio s 95,5 posto osvojenih glasova.

OESS navodi da su njegovi promatrači "uočili ozbiljne nepravilnosti, uključujući brojne slučajeve da se identične osobe pojavljuju na biračkim popisima nekoliko puta te nekoliko slučajeva dodavanja listića u glasačke kutije. Izbori zbog toga nisu bili dovoljno transparentni te se nije poštovala procedura", ističe OESS.

"Nažalost moramo zaključiti da su izbori mogli i trebali biti bolji", rekao je veleposlanik Daan Everts, voditelj promatračke misije OESS-a na konferenciji za novinare u Astani.

Nazarbajev (70), koji vodi zemlji od pada Svjetskog Saveza, rekao je svojim pristašama da strani promatrači nisu utvrdili nikakvo kršenje izbornog zakona ili ustava.

(Hina) xbcav ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙