FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 2. do ponedjeljka 4. travnja

Autor: kgab
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 2. do ponedjeljka 4. travnja.

SUBOTA, 2. travnja

------------------

NIGERIJA - Nigerija, najnapučenija afrička zemlja i najveća afrička izvoznica nafte, od 2. travnja tri subote zaredom bira parlament, predsjednika i guvernere svojih država i ti bi izbori mogli oslabiti vladajuću stranku, ali i dokinuti prijevare, lažiranje rezultata i izborno nasilje. Predsjednik Goodluck Jonathan natječe se za novi mandat, a njegova Narodna demokratska stranka (PDP), na vlasti od ukidanja vojne vladavine 1999., kako se predviđa, zadržat će većinu, ali i izgubiti neke regije. PDP sada ima više od tri četvrtine parlamentarnih mjesta i kontrolira 27 od 36 nigerijskih država. Glavni je protivnik Jonathanu, kršćaninu iz delte Nigera, Muhamadu Buhari, kandidat Kongresa za progresivnu promjenu (CPC), bivši vojni čelnik koji je 1983. izveo državni udar, no svrgnut je dvije godine poslije.

NEDJELJA, 3. travnja

--------------------

KAZAHSTAN - Prijevremeni predsjednički izbori na kojima se očekuje premoćna pobjeda kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbayeva. Predsjednički mandat Nazarbajeva završava 2012., ali je on u siječnju donio odluku o održavanju prijevremenih izbora pošto je predloženi referendum o otkazivanju dvaju idućih izbora proglašen neustavnim. Njegov bliski savjetnik predviđa da će Nazarbajev osvojiti 90 posto glasova.

PONEDJELJAK, 4. travnja

-----------------------

BRUXELLES - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjelovat će na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije u raspravi o dvije teme: Parlamentarni nadzor zajedničke vanjske i sigurnosne politike i zajedničke sigurnosne i obrambene politike te Parlamenti, javno mišljenje i mediji. Bebić će tijekom konferencije održati niz bilateralnih konzultacija s predsjednicima parlamenata zemalja članica EU-a.

DUBROVNIK - Komemoracija u povodu 15. godišnjice pogibije američkog ministra trgovine Rona Browna održat će se u dubrovačkoj Memorijalnoj kući Rona Browna. Prije toga hrvatsko i američko izaslanstvo položit će vijence na mjestu na kojem se na brdu Sv. Ivana srušio zrakoplov. Brown je predvodio trgovačku misiju u jugoistočnoj Europi kojoj je svrha bila promicati demokraciju i trgovinu u regiji koja je tada upravo izlazila iz rata. Njegov zrakoplov pao je pri slijetanju u Dubrovnik, a osim ministra, poginule su još 34 osobe.

TUNIS - Talijanski premijer Silvio Berlusconi u posjetu Tunisu.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙