FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: Srđan Baković, Andrej Matijašević
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ATENA - Libija želi prekid sukoba, rekao je libijski zamjenik ministra vanjskih poslova Abdelati Obeidi grčkom premijeru Georgeu Papandreu tijekom razgovora u nedjelju u Ateni, javlja Reuters. "Izgleda da libijske vlasti traže rješenje. Mora doći do ozbiljnog nastojanja za mir i stabilnost u regiji", rekao je grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Drutsas nakon što je izaslanik libijskog predsjednika Moamera Gadafija razgovarao s grčkim premijerom. Obeidi je rekao da će nakon Grčke posjetiti Maltu i Tursku. Papandreu je posljednja dva dana telefonski razgovarao s čelnicima Libije, Katara Turske i Velike Britanije, prenosi Reuters.

BRUXELLES - NATO je u nedjelju izvijestio da nastavlja istragu o pogibiji devetorice pobunjenika i četvero civila u Libiji koji su najvjerojatnije bili slučajne žrtve zapadnog zračnog udara. "NATO nastavlja istragu u tom izgredu", rekao je dužnosnik u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu koji je htio ostati anoniman. "Točne pojedinosti teško je provjeriti budući da nemamo pouzdan izvor na terenu", dodao je. Po riječima političkog čelnika u Adždabiji zaduženom za odnose s pobunjenicima, koalicijski zrakoplov je u petak navečer, petnaestak kilometara istočno od Brege, zapucao na konvoj sa pet ili šest vozila, među kojima je bilo i vozilo hitne medicinske pomoći. Pilot je zacijelo mislio da pobunjenik puca na njega, a on je od veselja pucao u zrak iz strojnice sa svijetlećim metcima, dodao je čelnik Isa Hamis. U tom su udaru poginula devetorica naoružanih pobunjenika i četiri osobe u vozilu hitne pomoći, vozač i tri studenta medicine iz Bengazija, rekao je.

SANAA - Policija je ranila više od 400 prosvjednika koji su u ponedjeljak rano ujutro marširali na predsjedničku palaču u jemenskom gradu Hudaida, javila je agencija Reuters pozivjući se na izjave liječnika. Prosvjedi nadahnuti ustancima u Egiptu i Tunisu doveli su 32-godišnju vladavinu predsjednika Ali Abdullah Saleha na rub kolapsa. No, predsjednik je u nedjelju pozvao na okončanje nasilja ističući da nema namjeru odstupiti. Stanovnici su kazali Reutersu da su prosvjednici oko dva sata ujutro organizirali marš nezadovoljni nasilnim slamanjem prosvjeda u Taizu, južno od glavnog grada, gdje su ubijene dvije osobe, a stotine su ranjene. U mimohodu je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi.

ASTANA - Na prijevremenim predsjedničkim izborima u Kazahstanu glasovalo je 89,9 posto birača, objavilo je u nedjelju središnje izborno povjerenstvo, a izlazne ankete govore o premoćnoj pobjedi Nursultana Nazarbajeva. Prema izlaznoj anketi koju je provela Udruga sociologa i politologa Kazahstana, sadašnji predsjednik je dobio 94,82 posto glasova. Nazarbajev se natjecao s trojicom protukandidata odanih vlasti, među kojima je jedan u nedjelju priznao da je glasovao za predsjednika na odlasku. Oporba je odlučila bojkotirati izbore ocijenivši da nije imala dovoljno vremena da se organizira i nazvala ih je u nedjelju "lakrdijom". Prvi nepotpuni službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak. Nazarbajev je 2005. dobio 91,2 posto glasova.

PARIZ - Dijelovi Air Franceova zrakoplova koji se 1. lipnja 2009. srušio u brazilskim vodama, pri čemu nitko nije preživio, pronađeni su, priopćio je u nedjelju navečer Ured za istragu i analize (BEA) zadužen za tehnički dio istrage. "BEA priopćava da je tijekom operacije potrage na moru u zadnja 24 sata, koju je predvodio WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution), ekipa na brodu Aluciji locirala dijelove zrakoplova", ističe se u priopćenju. BEA je 25. ožujka počela četvrtu fazu potrage na moru kako bi pronašla trup zrakoplova na letu AF 447 koji je nestao nad Atlantikom, pri čemu je poginulo svih 228 putnika i članova posade. Točni uzroci nesreće do danas nisu rasvijetljeni. Istražitelji se "nadaju" da će pronaći crne kutije iz zrakoplova, budući da je područje na koje su pale krhotine "razmjerno ograničeno", rekao je za AFP direktor BEA-e Jean-Paul Troadec.

(Hina) xsb/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙