FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kazahstan: počeli prijevremeni predsjednički izbori

Autor: mtro
ASTANA, 3. travnja 2011. (Hina/AFP) - U Kazahstanu su u 7 sati po mjesnom vremenu otvorena birališta za prijevremene predsjedničke izbore na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je na čelu države od sovjetskog doba u toj naftom bogatoj zemlji središnje Azije.

Više od devet milijuna birača pozvano je u 9.700 biračkih ureda na izborima koje oporba bojkotira.

Birališta se zatvaraju u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Sedamdesetogodišnji predsjednik, čiji mandat završava 2012., u siječnju je na opće iznenađenje donio odluku o održavanju prijevremenih izvora, odustavši od referenduma kojim je želio sebi ozakoniti neograničenu vladavinu, što je želio i parlament koji kontrolira njegova stranka Nur Otam.

Ta je odluka donesena nakon oštrih kritika Sjedinjenih Država i Europske unije.

Oporba je odlučila bojkotirati izbore jer drži da nije imala vremena pripremiti se i ukazuje na političku manipulaciju šefa države.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) od neovisnosti zemlje 1991. nijedne izbore nije ocijenila slobodnima.

Premijer Karim Masimov je u razgovoru za agenciju France presse ocijenio da će "trebati vremena" za uvođenje demokracije na zapadni način u Kazahstan, ali je ipak naglasio da je predsjednik donio važnu odluku odustavši od referenduma.

Nazarbajevu će se suprostaviti trojica kandidata, od kojih su dvojica, bivši komunist Džambil Ahmetbekov i senator Gani Kasimov, podupirali referendumom da se Nazarbajevu ozakoni vlast do 2020.

Jedan od predsjednikovih savjetnika najavio je da će Nazarbajev dobiti više od 91 posto glasova, koliko je imao 2005. godine, a sam predsjednik, kojega sunarodnjaci zovu "tata", obećao je vladati sve dok mu "to zdravlje dopusti".

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙