FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor u Beogradu s predstavnicima Hrvata u Srbiji

Autor: ssai
BEOGRAD, 1. travnja 2011. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastala se u petak u Beogradu s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, s kojima je razgovarala o teškoćama s kojima se svakodnevno susreću, a među njima je jedna od važnijih u području izobrazbe, to jest prava na udžbenike na hrvatskom jeziku za djecu koja pohađaju škole.

Kosor je istaknula kako je taj je problem Hrvatska riješila za svoje 22 manjine pa očekuje da i Srbija to učini za Hrvate koji ondje žive.

Rekla je kako je o tome razgovarala i s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem, s kojim se prije toga sastala.

Predstavnici Hrvata govorili su i o drugim teškoćama s kojima se susreću u Srbiji, kao što je službena uporaba hrvatskog jezika u mjestima s 25 posto hrvatskog stanovništva, nedostatna zastupljenost u sastavljanju vlasti na lokalnim razinama i zapošljavanje u javnim institucijama.

Kosor će primiti predstavnike hrvatske manjine u Srbiji uskoro i u Zagrebu, gdje će nastaviti razgovore o tim i drugim temama.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić u izjavi za Hinu u povodu posjeta premijerke Kosor Beogradu podupro je taj događaj te izrazio nadu da će njezin dolazak "smanjiti animozitet prema Hrvatima u Srbiji".

Svaki put, kako je rekao, taj se animozitet smanji nakon posjeta nekog od hrvatskih dužnosnika. Tako će se, nada se Kuntić, i ovaj put zasigurno otvoriti način za lakše rješavanje mnogih problema koje Hrvati imaju u Srbiji.

Susretom s predstavnicima Hrvata u Srbiji predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor završava boravak u Srbiji u sklopu kojega se najprije u Smederevu sastala sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom, a zatim u Beogradu sa srbijanskim kolegom Mirkom Cvetkovićem.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙