FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati u Vojvodini nezadovoljni pristupom u popisu

Autor: jsta
SUBOTICA, 17. ožujka 2011. (Hina) - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) osudio je najavu države da građane koji se na popisu stanovništva izjasne kao bunjevački Hrvati ne uvrsti u zajednicu Hrvata, već u rubriku nacionalne pripadnosti pod „ostali“, prenosi u četvrtak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

Prigodom nedavna posjeta Hrvatskom nacionalnome vijeću, sada već bivši ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je kako će građani koji će se na popisu stanovništva izjasniti kao bunjevački Hrvati ili Hrvati-Bunjevci biti upisani u kategoriju „ostale nacionalnosti“. Drugim riječima država ih neće prepoznavati kao Hrvate.

DSHV drži takvo rješenje neprihvatljivim, jer do apsurda dovodi pravo građana na slobodno izjašnjavanje.

„Zamislite kada bi se jedna skupina ljudi odlučila izjašnjavati kao izvanzemaljac, pa se oko takve opcije iz raznoraznih razloga okupi nekoliko tisuća ljudi. Po logici koju je iznio bivši ministar i oni bi imali pravo na formiranje nacionalnoga vijeća“, izjavio je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.

Primjena principa da bunjevački Hrvati ili Hrvati-Bunjevci nisu Hrvati, po Kuntiću, dovodi da daljnjega dijeljenja hrvatske manjine u Srbiji.

„Ionako imamo dosta problema s pokušajima umjetne podjele na Bunjevce i Hrvate, kao i sa smanjivanjem broja Hrvata u 10 godina s 120.000 na 70.000. Ako bi se još primijenila i predložena popisna politika, bit ćemo svedeni na zajednicu od oko 40.000 Hrvata. Onda je to kraj priče o Hrvatima s ove strane Dunava“, zaključio je Kuntić.

On je rekao da će vodstvo stranke tražiti prijem kod novoga mjerodavnog ministra kako bi se uklonila mogućnost daljnjega cijepanja hrvatske zajednice u Srbiji.

„Jedino je rješenje da svi oni koji se izjasne kao bunjevački Hrvati budu uvršteni među Hrvate“, naveo je predsjednik DSHV-a.

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji ističe da su Bunjevci sa sjevera Bačke subetnička skupina hrvatskoga naroda, no u zemlji postoji veća zajednica Bunjevaca koja niječe hrvatsku pripadnost.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙