FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpora zavičajnih udruga bačkim Hrvatima

Autor: jsta
SUBOTICA, 4. ožujka 2011. (Hina) - Potporu bačkim Hrvatima, koji su nedavno ukazali na nastavak procesa njihove umjetne podjele na Hrvate i Bunjevce, dali su predsjednici triju vojvođanskih hrvatskih zavičajnih udruga sa sjedištem u Zagrebu, objavio je u petak vojvođanski tjednik „Hrvatska riječ“.

„Molimo vas da poduzmete sve mjere potrebne za ostvarivanje i zaštitu nacionalnih prava Hrvata u Vojvodini i da se spriječe sve državno-pravne i kvaziznanstvene manipulacije s Bunjevcima, kao etničkom zajednicom u Srbiji i Vojvodini, te spriječi njihovo suprotstavljanje Bunjevcima koji s ponosom ističu svoju pripadnost hrvatskom narodu i izjašnjavaju se Hrvatima“, navodi se među ostalim u apelu hrvatskom državnom vrhu vojvođanskih hrvatskih zavičajnih udruga.

I mi Bunjevci – Hrvati podrijetlom iz Vojvodine organizirani u ovim udrugama izražavamo potporu našim suzavičajnicima u Vojvodini i pridružujemo se njihovu prosvjedu i molbi, dodaje se u pismu potpore koje su potpisali predsjednici Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Udruge za potporu bačkim Hrvatima i Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata.

Svoju potporu bačkim Hrvatima ove udruge, među ostalima, poslale su predsjedniku Hrvatske, predsjednici vlade, predsjedniku Sabora, HAZU-a i Matice hrvatske, prenijela je „Hrvatska riječ“.

Vojvođanski Hrvati koji žive u Hrvatskoj potporu su dali bačkim Hrvatima koji su nedavno u otvorenome pismu ukazali da su izloženi „denacionalizaciji dijela hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini“ i umjetnoj podjeli bunjevačkih Hrvata na Hrvate i Bunjevce.

U pismu je istaknuto da je „institucionalno zaokruživanje samosvojne bunjevačke etničke skupine u poodmakloj fazi, i da se ovoj zajednici osiguravaju medijska promidžba, manjinska identitetska infrastruktura, prostor za nesmetani rad, te daje potpora jezičnoj standardizaciji bunjevačkoga govora“.

U Srbiji živi oko 20.000 pripadnika zajednice Bunjevaca čije vodstvo niječe da su oni hrvatske pripadnosti, i za svoje aktivnosti imaju potporu velikoga broja srbijanskih medija i dijela državnih tijela.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙