FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski predsjednik idući tjedan nastavlja s radom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. travnja 2011.(Hina) - Nakon uspješne operacije raka prostate, izvedene u utorak u Innsbrucku, slovenski predsjednik Danilo Tuerk (59) dobro se oporavlja i već idućeg tjedna preuzet će svoje dužnosti, objavio je u petak ured slovenskog predsjednika.

Tuerkov kabinet objavio je i njegov program za idući tjedan u kojemu će, možda znakovito, njegovo prvo javno pojavljivanje nakon operacije biti u Ljubljani u četvrtak, na tradicionalnom izboru "Liječnika godine", čiji je pokrovitelj, gdje će nastupiti kao govornik. Nakon što se Tuerk, na savjet svojih liječnika, odlučio za operaciju u inozemstvu, sada se u javnosti javljaju mišljenja da je bio to izraz nepovjerenja domaćoj medicinskoj struci. Uspješne operacije prostate pomoću "robotskih ruku" koje nose kirurške instrumente i liječnicima omogućavaju vrlo precizan rad, a bolesniku brz oporavak, izvode se i u Sloveniji, ali ne u Ljubljani, nego u Celju.

"Ne znam zašto se predsjednik odlučio za operaciju u Austriji, no svatko ima pravo odlučiti se za ono što smatra za sebe najboljim", rekao je za Slovensku televiziju kirurg iz Celja Sandi Poteko. Njegov je tim od sredine prošle godine, kada je u SAD-u za 1,75 milijuna eura kupljen sustav za robotske operacije Da Vinci, s odličnim rezultatima operirao prostatu zahvaćenu rakom kod 88 pacijenata.

Poteko navodi da su u Celju, koje ima jedini takav aparat na prostoru bivše Jugoslavije, otvoreni i za operacije koje se plaćaju pa su tako već operirali više pacijenata iz Hrvatske.

Urolozi u Ljubljani, koji su Tuerku savjetovali da se odluči za operaciju u inozemstvu, tvrde da je u takvim zahvatima klinika u Innsbrucku mnogo iskusnija i da nije svejedno je li neki kirurški tim izveo nekoliko desetaka ili nekoliko stotina operacija. Istodobno tvrde da taj potez nikako ne znači nepovjerenje prema sposobnosti slovenskih liječnika i zdravstvenih ustanova te da su u stalnoj komunikaciji s klinikom u Innsbrucku i samim predsjednikom, kojemu je maligna tvorba operacijom potpuno uklonjena tako da neće biti potrebno nikakvu dodatno onkološko liječenje.

Na kritike medija kako nije u redu da je o predsjednikovoj bolesti javnost bila obaviještena tek nakon operacije, glasnogovornik predsjednika Tuerka Boštjan Lajovic rekao je kako je takvu odluku donio sam Tuerk i da su tako bili zaštićeni i pravo predsjednika na privatnost i pravo javnosti da bude obaviještena.

Potvrđeno je da je Tuerk o bolesti izvijestio samo premijera Boruta Pahora, koji mu je u četvrtak zaželio što brži oporavak, suzdržavši se od bilo kakvih drugih komentara, te predsjednika parlamenta Pavla Gantara, jer predsjednik parlamenta prema ustavu, u slučaju duže spriječenosti ili bolesti, preuzima dužnosti predsjednika države.

Tuerku je rak prostate dijagnosticiran prije dva mjeseca prilikom rutinskog pregleda.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙