FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija prosvjedovala zbog talijanskog plakata

Autor: lfia
LJUBLJANA, 2. ožujka 2011.(Hina) - Slovenija je u srijedu službeno prosvjedovala zbog plakata objavljena na internetskim stranicama talijanske vlade, kojim su talijanske optantske organizacije pozivale na obilježavanje "Dana sjećanja na fojbe" 9. veljače.

Na plakatu je reproducirana povijesna fotografija na kojoj vod talijanskih vojnika za vrijeme talijanske okupacije Slovenije u srpnju 1942. strijelja petoricu slovenskih ustanika u selu Dane, ali je fotografija manipulirana tako da izgleda kao da slovenski partizani strijeljaju Talijane.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, zbog toga je u ministarstvo u srijedu pozvan talijanski veleposlanik u Ljubljani, kojemu je predana prosvjedna nota u kojoj se izražava "osuda zbog krivotvorenja povijesti i manipuliranjem povijesnim dokumentima".

"Manipulaciju povijesnom fotografijom označujemo kao uvrjedljivu i protivnu inače odličnim odnosima koji su uspostavljeni između naših dviju država u zadnjem razdoblju", navodi se u priopćenju za javnost koje je u povodu prosvjeda objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovensko ministarstvo pritom posebno navodi da je spomenuti slučaj u suprotnosti s novim duhom u odnosima koji je potvrđen i za nedavna posjeta slovenskog predsjednika Danila Tuerka Rimu.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙