FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pedeset godina "Foruma"

Autor: macu
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - "Forum", časopis Razreda za književnost HAZU-a, upravo objavljenim trobrojem (1-3/2011.) obilježio je svoju polustoljetnu obljetnicu izlaženja i time potvrdio da u tradiciji hrvatskih književnih časopisa svojim dugotrajnim djelovanjem zauzima posebno mjesto.

Na prvim stranicama novog trobroja objavljena je antropološka studija "Krv i revolucija" Monike Milewski, poljske antropologinje povijesti, esejistice i pjesnikinje, koja je u svojoj domovini postala poznata po knjizi "Ocat i suze. Teror Velike francuske revolucije kao traumatsko iskustvo". Kratki tekst "Krvlju zapisano", uz autoričinu studiju koja završava rečenicom - "Sunce Revolucije zašlo je u more krvi" - napisao je Marko Grčić.

U jubilarnom trobroju objavljeni su prozni i poetski radovi: Božice Jelušić, Tomice Bajsića, Daniela Načinovića, Josea Bergamina, Mladena Machieda, Milka Valenta, Marine Šur-Puhlovski, Igora Rajkia, Davora Vidasa, Ivana Goluba, Pavla Pavličića, Mire Gavrana i Tonka Maroevića (Spomen na Vesnu Parun) te književna, glazbena, likovna i filmska kronika Strahimira Primorca, Irene Paulus, Ivice Župana i Brune Kragića.

Časopis za književnost "Forum", koji je prije 50 godina (1961.) pokrenuo hrvatski književnik i leksikograf Miroslav Krleža, bio je svojevrstan presedan u dotadašnjem radu HAZU-a, jer do tada ta ugledna hrvatska ustanova nije nikad izdavala časopise koji bi pratili suvremena zbivanja u književnosti.

Krleža je u časopisu od prvih brojeva, 1962., okupio najistaknutije hrvatske književnike. Osim njegova kruga suradnika - Marijana Matkovića, Ive Frangeša, Franje Tuđmana, Petra Šegedina - istodobno je otvorio prostor i drugim piscima, posebice mladima. Časopis nije bio otvoren samo za "sve naraštaje" nego i za sve vrste književnih radova te za kulturno-povijesne, filozofske i znanstvene teme.

U prigodi 40. obljetnice izlaženja "Foruma" njegov negdašnji glavni i odgovorni urednik Ivo Frangeš (1920.-2003.) rekao je kako je takav jubilej rijetko dosegnut u hrvatskoj književnoj periodici, a među časopisima koje je potaknuo Krleža, svakako jest. "Plamen" je izlazio 1919., "Književna republika" od 1924. do 1928., "Danas" 1934., "Pečat" 1939.-1940., a "Forum" od 1962. Samo su splitske "Mogućnosti", pokrenute 1954. u nakladi Matice hrvatske, nadmašile "Forumove" godine.

Nijedan broj "Foruma" nije zabranjen, ali je 1987. ljetni broj bio pred zabranom, kad je uredništvo odlučilo objaviti poznato Šegedinovo pismo Šuvaru o hrvatskomu jeziku. Bilo je pritisaka da se Pismo izbaci, što urednici nisu htjeli i na kraju su dali ostavku. Šegedin je povukao Pismo, a za glavnog i odgovornog urednika izabran je Slavko Mihalić.

Glavni i odgovorni urednici "Foruma" bili su dva puta Marijan Matković (1962.-1963. i 1966.-1985.), Ivo Frangeš (1964.-1965.), Marin Franičević (1986.-1987.), Rafo Bogišić (1987.), Slavko Mihalić (1987.-2007.) i Nikola Batušić (2007.-2010.). Nakon smrti Nikole Batušića za glavnog i odgovornog urednika izabran je Krešimir Nemec.

Časopis "Forum" sačuvao je jednostavan i dojmljiv vanjski izgled i opremu od početka izlaženja koji su ostvareni u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙