FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježeno pola stoljeća od izlaska antičasopisa "Gorgana"

Autor: ipet
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Pola stoljeća od izlaska iz tiska prvih dvaju brojeva antičasopisa "Gorgona" obilježeno je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) programom "Misli o Gorgoni" kojemu je zadaća bila podsjetiti na važnost toga časopisa i istoimene neformalne umjetničke grupe u hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj umjetnosti.

Antičasopis je zapravo bio i početak grupe "Gorgona" koja je u Zagrebu djelovala od 1959. do 1966. godine, a okupila je prijatelje - slikare Josipa Vaništu, Marijana Jevšovara, Julija Knifera, Đuru Sedera, kipara Ivana Kožarića, teoretičare i kritičare umjetnosti Radoslava Putara, Matka Meštrovića, Dimitrija Bašičevića Mangelosa i arhitekta Miljenka Horvata koji su se družili neformalno i nisu težili izravnom određenom konceptu ili umjetničkom projektu. Gorgona se zalagala za nekonvencionalne oblike likovnog izražavanja i prethodila kasnijim oblicima tzv. nove umjetničke prakse.

U višesatnu programu kojemu je namjera bila dati okviran odgovor na pitanje što jest "Gorgona" i što je bila, sudjelovali su i neki od "Gorgonaša" - kipar Ivan Kožarić, slikar Đuro Seder, teoretičar i kritičar umjetnosti Matko Meštrović, a na "Gorgonu" su se izlaganjima osvrnuli i povjesničari umjetnosti Dunja Blažević, Ješa Denegri, Darko Šimičić, Iva Rada Janković i Ivana Bago. Prikazana su i dva dokumentarna filma - "Pet umetnika i Gorgona" autorice Dunje Blažević, snimljen 1986. u sklopu serije "TV Galerija" na Radioteleviziji Beograd i "MSU Zagreb: Gorgona, izložba iz dokumentacije Josipa Vanište u Gliptoteci HAZU", autora Vladimira Peteka i Nade Firšt iz 2003.

Da i pola stoljeća od početka "Gorgone" nije moguće dati "zaokružen" odgovor na to što je ona doista bila, potvrdili su i sudionici programa. Ipak, bili su jednodušni u ocjeni da je živ "duh Gorgone", a potvrdu za to su imali u jednoj, kako je rečeno, "tipično gorgonaškoj gesti". Riječ je o umjetničkoj gesti kipara Ivana Kožarića koji je danas napravio iz tvrde aluminijske folije portret- skulpturu Josipa Vanište .

Sam Vaništa nije nazočio današnjem programu, ali je bila "osigurana" njegova simbolična prisutnost - prazna fotelja koja je "zauzela" počasno mjesto na razgovoru za stolom koji je okupio sudionike programa i kojim je program okončan.

Ivan Kožarić ponovno je "demonstrirao" što jest "Gorgona" kada ga je moderator razgovora Ješa Denegri upitao ima li što dodati o "Gorgoni", a Kožarić je rekao da mu se dopuste dvije minute šutnje, nakon kojih je rekao - hvala što ste me slušali.

Program "Misli o Gorgoni" dio je projekta "Digitalizacija ideja: arhivi neoavangardnih i konceptualnih umjetničkih praksi" kojega je nositelj MSU, a partneri su mu Moderna galerija iz Ljubljane, Muzej suvremen umetnosti Vojvodine iz Novoga Sada te Muzej moderne umjetnosti Varšava.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙