FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik radova o Žepču

Autor: mkov
ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Zbornika radova s međunarodnoga znanstvenog skupa održana u Žepču 10. i 11. listopada 2008. "Žepče 1458.-2008." predstavljen je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

O zborniku koji su u sunakladništvu objavili općina Žepče i Hrvatski institut za povijest iz Zagreba govorili su povjesničar Slavko Slišković te recenzenti zbornika Branka Grbavac i Damir Karbić.

"U zborniku se može iščitati dio tragike jednoga prostora koji ima više svojih istina", rekao je Slišković podsjetivši kako se u zbornik može vidjeti borba za prostor o koji su se mnogi otimali.

Napomenuo je kako su na znanstvenom skupu sudjelovali Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Židovi iz Hrvatske, BiH i Njemačke te dodao kako su radovi u zborniku pisani različitim jezicima i pismima.

Recenzentica Grbavac je istaknula kako se radovi u zborniku mogu podijeliti u dvije skupine te dodala kako su u prvoj skupini historiografski radovi, a u drugoj radovi iz širega područja kulture.

Po Karbićevim riječima, objavljivanje zbornika pomaže u recepciji Žepča kao zasebnoga entiteta unutar bošnjačkoga i hrvatskog korpusa.

"Izlaganja su koncipirana na temelju međusobnoga uvažavanja", rekao je dodavši kako su obrađeni i traumatični događaji iz nedavne prošlosti tako da se razlike prevladaju, a ne produbljuju.

U zborniku su između ostalih objavljena izlaganja Milka Brkovića, Franje Šanjeka, Dine Mujadžića, Aladina Husića, Zlatka Hasanbegovića, Husnije Kamberovića, Mije Korade, Slavka Sliškovića, Tome Vukšića, Jerena Živkovića, Izeta Efendića, Elija Taubera, Ivana Kosića, Tatjane Mučnjak i Mije Lončarića.

Na znanstvenom skupu 10. i 11. listopada 2008. u Žepču sudjelovala su 23 znanstvenika iz Žepča, BiH i RH. Skup je održan u sklopu proslave 550. obljetnice prvog pisanog spomena Žepča, zapisana u povelji bosanskoga kralja Stjepana Tomaša od 14. listopada 1458. godine.

Skup su organizirali općina Žepče, Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, Hrvatski državni arhiv iz Zagreba i Institut za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

(Hina) xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙