FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 27. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

SPLIT - Zbog izazivanja požara koji je jučer popodne planulo kod bivše vojne baze u Žrnovnici, splitska policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 42-godišnje žene, potvrđeno je jutros u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Požar na Žrnovnici i dalje je aktivan te ga trenutačno gasi protupožarni zrakoplov kanader i 12 vatrogasaca s tri vozila, doznaje se u splitskom Vatrogasno operativnom centru. Prema policijskom izvješću, u požaru koji je planuo na Žrnovnici jučer oko 16 sati iza škole na predjelu Korešnica, a proširio se na borovu šumu u ograđenom dijelu bivšeg vojnog objekta, izgorio je jedan hektar borovine. Vatra je buknula na miniranom području napuštenog vojnog objekta kojeg nije moguće standardno gasiti zbog mogućnosti eksplozija. Cijelu su noć na terenu bili vatrogasci koji su vatru gasili u trenucima kada bi se ona proširila izvan ograđene vojne baze. Vatru je izazvala 42-godišnja koja je palila korov na svom zemljištu, kada joj je vatra u jednom trenutku izmakla kontroli. Požar su jučer popodne gasili helikopter, dva kanadera, te 20-tak vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Splita i okolnih dobrovoljnih vatrogasnih drušrava. Nakon što je žena shvatila da je izazvala požar sama se prijavila u policijsku postaju.

KRAPINA - U prometnoj nesreći koja se dogodila rano jutros na državnoj cesti D 205 Zabok – Tuheljske Toplice, kod mjesta Dubrovčan smrtno je stradao 19-godišnji mladić, izvijestila je jutros Policijska uprava krapinsko-zagorska. Policija navodi kako je do nesreće došlo jutros oko 3,05 sati kada je zbog neprilagođene brzine na D 205 kod mjesta Dubrovčan došlo do slijetanja s kolnika osobnog automobila kojeg je vozio 19 godišnji hrvatski državljanin, koji je na mjestu nesreće smrtno stradao.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su u subotu u 23 sata i 16 minuta potres umjerene jakosti s epicentrom 4 km jugoistočno od Siska, magnitude 2,4 po Richteru, koji se u epicentralnom području osjetio intenzitetom III stupnja Mercalli-Cancani-Seibergove ljestvice, priopćila je u nedjelju nešto iza ponoći Seizmološka služba. Potres se osjetio na sisačkom području, no nije prouzročio materijalne štete, dodaje se u priopćenju Seizmološke službe RH.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je danas o više požara zabilježenih u subotu u nekoliko hrvatskih županija koji su već ugašeni i u kojima nije bilo ozlijeđenih, a izgorjela je većinom trava i nisko raslinje. U Krapinsko-zagorskoj županiji bilo je tri požara u kojima je izgorjela trava, između 16 i sto hektara te nisko raslinje. Požar kod Kraljevca na Sutli, na predjelu Kapelski Vrh, ugašen je oko 21,30 sati, požar na predjelu Radkovo kod Kraljevca na Sutli ugašen je u 21,55 sati, a požar kod Hraščine u 1,20 sati. Požar se dogodio i u Zaprešiću, na prostoru uz Stubičku ulicu, u Zagrebačkoj županiji, gdje je izgorjelo 75 hektara trave i niskog raslinja, a ugašen je u 19,50 sati. U Ličko-senjskoj županiji zabilježena su dva požara - na području između Medaka i Ribnika izgorjelo je 100 ha trave i borove šume u miniranom terenu (bio je ugašen u 18,50 sati), a kod mjesta Raduć na predjelu Žegurci izgorjelo je 100 hektara trave (ugašen je u 20 sati). Kod Zatona na predjelu Dobri Dolac, u Šibensko-kninskoj županiji, u požaru na miniranom terenu izgorjelo je dva hektara trave, niskog raslinja i borove šume, a u gašenju je sudjelovao i jedan protupožarni zrakoplov Canadair, a ugašen je u 18,20 sati.

ZAGREB - Na ušću Neretve ornitolozi su prije nekoliko dana uočili kudravog nesita ili dalmatinskog pelikana u gnijezdećem ruhu, što smatraju važnim događajem ne samo za neretvanski kraj nego i za Hrvatsku jer se vraća ta naša najveća ptica močvarica i vrsta koja je izumrla u Hrvatskoj prije gotovo stotinu godina. Državni zavod za zaštitu prirode ističe da je u Hrvatskoj do danas izumrlo pet vrsta ptica gnjezdarica, a jedna od njih je i kudravi nesit (Pelecanus crispus). Navode i da on je u zadnjih 50 godina zabilježen tek nekoliko puta u Kopačkom ritu te da se zato neizmjerno vesele što je Hrvatsko ornitološko društvo izvijestilo o pojavi jedne jedinke kudravog nesita na ušću Neretve. Voditelj Ornitološke postaje Hrvatskog ornitološkog društva u Metkoviću Bariša Ilić u tijeku redovita motrenja i brojenja ptica u rano nedjeljno jutro 20. ožujka na ušću Neretve uočio je kudravog nesita u gnijezdećem ruhu. Raspitivao se među lokalnim ribarima i doznao da je nesit doletio između 16. i 18. ožujka i da se stalno zadržava oko ušća Neretve.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙