FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Ustavni sud danas je ukinuo članke Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se, među ostalim, neobrađeno zemljište moglo privremeno oduzeti vlasnicima i dati u zakup uz naknadu, ali bez njihova znanja. Po ukinutim odredbama neobrađenim je površinama trebala raspolagati Agencija za poljoprivredno zemljište. Zakon je sredinom prošle godine osporilo više pojedinaca, seljačkih udruga i Srpski demokratski forum, a Ustavni sud je tada, do donošenja konačne odluke, privremeno suspendirao primjenu spornih članaka. U obrazloženju današnje odluke ustavni suci zauzeli su stav da osporene odredbe predstavljaju nesrazmjerno miješanje u prava vlasnika kojima se pritom ne pruža dovoljna pravna zaštita. "U državi utemeljenoj na vladavini prava nije prihvatljivo poduzimanje prisilnih mjera kojima se vlasnika na određeno vrijeme lišava upotrebljivosti njegova vlasništva, a da protiv takvih mjera on nema na raspolaganju djelotvorna pravna sredstva kojima bi se zaštitio od nezakonitog ili arbitrarnog miješanja javnih vlasti u njegova vlasnička prava", navodi se u obrazloženju.

ZAGREB

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Goran Marić primio je predstavnike Štrajkačkog odbora "Večernjeg lista" na njihov zahtjev, a oni su mu objasnili razloge štrajka i upozorili na neprihvatljivo postupanje uprave lista prema stalno zaposlenima te jednostrano ukidanje Kolektivnog ugovora, priopćeno je danas iz Hrvatskog sabora. Predstavnici Štrajkaškog odbora posebno su istaknuli činjenicu da Državni inspektorat već osam dana nije došao na njihovu prijavu. Predsjednik saborskog odbora izrazio je zabrinutost činjenicom primjene dvostrukih standarda zaštite radničkih prava te je dao potporu zaposlenicima "Večernjeg lista" koji traže nastavak pregovora i sklapanje Kolektivnog ugovora. Posebno je istaknuo da je Državni inspektorat trebao reagirati odmah po prijavi zaposlenika i doći u "Večernji list" te da u ekstremnim situacijama, kao što je ova, ne postoje opravdani razlozi za oklijevanje Državnog inspektorata, navodi se u priopćenju.

OSIJEK

Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshio Tamura danas je u Osijeku s Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) potpisao ugovor o donaciji japanske Vlade od 304.000 eura, namijenjenih razminiranju poljoprivrednih površina kod osječkog prigradskog naselja Tenja. Veleposlanik Tamura kazao je kako to područje još uvijek prolazi dugotrajan proces oporavka nakon ratnih razaranja te da je japanska Vlada prepoznala značaj razminiranja, posebice poljoprivrednih površina, za gospodarski razvoj ovoga područja. Tamura je zahvalio građanima Osijeka i cijele Hrvatske na izrazima sućuti, upućenima nakon prirodne katastrofe koja je nedavno u Japanu prouzročila brojne ljudske žrtve i materijalnu štetu. Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan kazao je kako će se tom donacijom razminirati oko 250.000 metara četvornih poljoprivrednih površina na osječkome području, gdje još uvijek ima oko 7,5 četvornih kilometara minski sumnjivih površina. Dodao je kako u Hrvatskoj, u kojoj je još oko 800 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, ove godine nije bilo slučajeva smrtnog stradavanja od mina. Modrušan je rekao kako je japanska Vlada HCR-u do sada darovala oko 2 milijuna eura za različite projekte razminiranja.

ZAGREB

Sutra se obilježava 20. godišnjica od pogibije prve žrtve Domovinskog rata, redarstvenika Josipa Jovića, a tadašnji zapovjednik akcije 1991. na Plitvicama, general Josip Lucić tim je povodom u razgovoru za Hinu istaknuo kako je vrijednost tih događanja današnja slobodna i sigurna Republika Hrvatska izborena u Domovinskom ratu. "Nakon 20 godina od pogibije prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića i "krvavog Uskrsa" na Plitvicama 31. ožujka 1991. mogu reći da je vrijednost tih događanja današnja slobodna i sigurna Republika Hrvatska izborena u Domovinskom ratu, a kada se vratimo 20 godina unazad te sigurnosti i slobode kretanja nije bilo", kazao je general Lucić evocirajući vrijeme kada su hrvatska stvarnost bili balvani, podmetnute eksplozije, mitinzi i pozivi na rat te pokušaji uvođenja izvanrednog stanja, a hrvatske oružane snage bile su tek u nastajanju. Lucić je podsjetio da su pobunjeni Srbi, nakon nekoliko neuspješnih ranijih pokušaja, organizirali policijsku postaju na području Nacionalnog parka Plitvice, a državno vodstvo je nakon toga, u subotu, 30. ožujka, donijelo odluku da se na području Plitvica i tadašnje Titove Korenice treba ponovno uspostaviti ustavno-pravni poredak RH.

ZAGREB

Sve je spremno za Popis stanovništva, kućanstava i stanova, najveće statističko istraživanje na području Republike Hrvatske, koje će se ove godine provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja, doznaje se u Državnom zavodu za statistiku (DZS). U DZS-u navode da će se Popis stanovništva provesti prema stanju na dan 31. ožujka u 24 sata, a građani će odgovarati na 45 pitanja, među kojima i na nekoliko novih u odnosu na popis 2001. Tako će se ove godine tražiti OIB ili broj osobne iskaznice, namjera prisutnosti ili odsutnosti iz mjesta popisa, a pitanja će obuhvatiti i informatičku pismenost te pripadnost bračnim, izvanbračnim ili istospolnim zajednicama. Ostala pitanja odnosit će se, kao i tijekom prethodnih popisa, na podatke o spolu, mjestu i godini rođenja, nacionalnosti, vjeroispovijesti, obrazovanju, prihodima, stambenim uvjetima te vlasništvu nad nekretninama. Popisom će biti obuhvaćeni hrvatski državljani, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili inozemstvu. Građani su obvezni odazvati se popisu, a odbijanje davanja podataka, kao i netočni ili nepotpuni podatci smatrat će se prekršajem kažnjivim s 300 do 800 kuna. Popisivanje na terenu počinje 1. travnja u 8 sati, a provodit će ga 15.000 popisivača i 2000 kontrolora koji su prošli obuku i položili test. Radi identifikacije i onemogućavanja eventualnih zloupotreba, svaki popisivač imat će sa sobom ovlaštenje kojim dokazuje svoj status. Također, svaki će popisivač sa sobom nositi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima. Prvi preliminarni rezultati bit će objavljeni 30. lipnja ove godine.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙