FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ARŽANO - Premijerka Jadranka Kosor rekla je danas u Aržanu govoreći o kritikama oporbe u vezi s promjenama izbornih jedinica kako "sve ostaje isto, samo što mi moramo slijediti zahtjeve, preporuke i odluke Ustavnog suda". Kako je rekla, ne radi se o izmjenama izbornih pravila, o čemu bi se moglo govoriti kada bi se donijela odluka da se npr. izbori obave u jednoj izbornoj jedinici, tj. da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, ili da ih ima pet". Svi zastupnici koji budu izabrani na sljedećim parlamentarnim izborima moraju biti izabrani približno istim brojem glasova, to jest birači koji će ih birati moraju imati ista prava, rekla je premijerka. Predsjednica vlade rekla je kako oporba, a posebice SDP, napada HDZ u vezi s prijedlozima tih promjena, a o tomu nema nijedan jedini podatak. "Oporba napada sve što vlada napravi, oporba ne daje nijedan konstruktivan prijedlog i nevjerojatno je, ali istinito da oporba napada nešto što nije vidjela i nemaju nijedan podatak što prijedlog donosi", dodala je, ocjenjujući kako tu nije riječ ni o kakvim promjenama izbornog zakonodavstva ni izbornih pravila.

- Premijerka je u Aržanu položila vijenac i zapalila svijeću na grobu Josipa Jovića, prvoga poginulog hrvatskog redarstvenika, čija se 20. godišnjica pogibije obilježava 31. ožujka na Plitvicima. Posjetila je i obitelj Jović, a s njegovom majkom Marijom Jović i bratom Tomislavom zadržala se u jednosatnom razgovoru. Ispred rodne kuće Josipa Jovića u Aržanu izjavila je novinarima kako majka Marija mora biti ponosna što je rodila i odgojila takvog sina kojemu je na prvome mjestu bila ljubav prema Hrvatskoj te da druženja kao što je današnje u Jovićevoj obitelji ohrabruju da se "međusobno više poštujemo i uvažavamo".

ZAGREB - Sve pretrage PET-CT-om u Poliklinici Medikol rade se prema smjernicama europskog i američkog društva za nuklearnu medicinu, indikacije bolesti odobrili su Hrvatsko nuklearno društvo te Povjerenstvo ministarstva zdravstva za nuklearnu medicinu, a za pacijente nema nikakve opasnosti od prekomjernog zračenja, ustvrdili su danas čelnici Medikola. Glavni izvršni direktor Medikol grupe Boris Sruk izjavi je na konferenciji za novinare kako nemaju nikakvih saznanja da USKOK istražuje Medikol te ocijenio da se Medikol napada jer su jedni od rijetkih koji izgradnjom novog centra i bolnice ulažu u hrvatsko zdravstvo i nove tehnologije koje će liječnicima omogućiti kvalitetnije radno mjesto i edukaciju.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) reagirao je danas na napise u tisku o velikom broju pacijenata koji su neopravdano upućeni na pretragu PET/CT i nepotrebno zračeni, istaknuvši da je broj obavljenih pretraga u skladu sa svjetskim smjernicama prema kojima je predviđeno provođenje oko tisuću PET/CT pretraga na milijun stanovnika. HZZO navodi da je u posljednje 3,5 godine, od kad je pretraga PET/CT uvedena u sustav obveznoga zdravstvenog osiguranja, obavljeno ukupno 16.123 pretrage, odnosno 4.600 pretraga godišnje. Po svjetskim smjernicama, predviđeno je provođenje oko tisuću PET/CT pretraga na milijun stanovnika, navodi se u priopćenju i napominje da je od svih provedenih pretraga više od 97 posto provedeno kod osoba oboljelih od malignih bolesti kod kojih korist od provedene pretrage značajno nadilazi štetnost od zračenja.

ZAGREB - Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) priopćio je danas da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilikama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu. U današnjem priopćenju Zavod naglašava da informacije o "radioaktivnom oblaku", koje se šire putem elektroničke pošte, SMS porukama i slično ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti. Napominju da, prema podacima Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, prosječna brzina doze gama zračenja u ožujku 2011. nema značajnih odstupanja u odnosu na mjerenja iz ožujka 2010.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti neistinitima i neutemeljenima je ocijenilo današnje tvrdnje predsjednika Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata (URHOR) Petra Janjića da insitucije dužne rješavati probleme branitelja to ne čine. Ministarstvo demantira navode Petra Janjića - Tromblona, koji je potpuno neutemeljeno zaključio da se ne rješavaju problemi hrvatskih branitelja, prozivajući za neodgovornost, nerad i namjerne diverzije u rješavanju svih problema hrvatskih branitelja, kaže se u priopćenju kojim ministarstvo reagira na današnju konferenciju za novinare na kojoj je Janjić pozvao branitelje na prosvjed te najavio da će URHOR osnovati braniteljski fond. Istupajući u ime URHOR-a Janjić je u biti pokazao očite namjere političkog angažiranja te smo uvjereni kako je za svoje istupe više motiviran željom za političkim angažmanom, nego za pomoći „obespravljenim braniteljima“, koje poziva na uistinu bizarne aktivnosti, kaže se, uz ostalo, u priopćenju.

ZAGREB - Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je poslijepodne, u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića, svoje godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2010. godinu. Na svečanosti u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika dvanaestero mladih znanstvenika i umjetnika dobilo je diplome i novčane nagrade od po 4000 kuna za svoj doprinos u 2010. u području prirodnih, tehničkih, biotehničkih, humanističkih i društvenih znanosti te za interdisciplinarno područje umjetnosti. Predsjednik Republike Ivo Josipović, čestitavši nagrađenima, izrazio je nadu da će oni biti pokretači budućeg razvoja hrvatskog društva, a za što su, istaknuo je, uz nesumnjivi individualni potencijal laureata potrebna i značajna ulaganja bez kojih Hrvatska ne može prosperirati. "Nema društvenog napretka bez ulaganja u znanost i duhovne vrijednosti, na što se u Hrvatskoj prečesto zaboravlja. O tome ovisi hoćemo li sutra biti europska prosperitetna zemlja koja zajedno s ostalim zemljama Unije odlučuje o sudbini Europe", poručio je predsjednik.

ZAGREB - "Bijela knjiga - Kronika prijetnji i napada na novinare 1990 - 2011" publikacija je Zbora istraživačkih novinara Hrvatske u kojoj je obrađeno 70 slučajeva prijetnji smrću, sustavnoga zastrašivanja i fizičkih napada na novinare u proteklih dvadeset godina, a predstavljena je večeras u Hrvatskome novinarskom društvu (HND). Publikacija nazvana "Bijela knjiga" mogla bi se zvati i "Crvenom knjigom" jer bi se mnogi mogli crvenjeti zbog njezina sadržaja, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je, pred punom dvoranom HND-a u kojoj su bili i neki novinari čiji su slučajevi navedeni u knjizi, pozdravio njezin izlazak iz tiska. Za njega je ona dosta ozbiljan podsjetnik na ono što se novinarima dogodilo u protekla dva desetljeća, ali i veliki doprinos promicanju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj. Josipović je istaknuo da publikacija donosi činjenice o puno časnih ljudi koji su, radeći svoj posao, iskazali hrabrost. Pri tomu, rekao je, hrabar nije onaj koji se ne boji već onaj koji, usprkos strahu, piše o onomu što smatra važnim. Urednica knjige Renata Ivanović kratko je podsjetila na statistiku - od 70 navedenih slučajeva 50 ih je prijavljeno, 11 riješeno ali ne i svi pozitivno za novinare, šest ih je u postupku, a u 28 slučajeva nije otkriven počinitelj.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su zaključak Odbora za kontrolu da gradonačelnik Milan Bandić preispita tko je odgovoran za propuste u naplati tražbina grada te da se na internetskim stranicama grada Zagreba objavi koje pravne i fizičke osobe duguju više od 50.000 kuna. Predsjednik Odbora za kontrolu i potpredsjednik Gradske skupštine Josip Kregar upozorio je na velike propuste u naplati tražbina grada Zagreba, ističući kako nalazi revizije govore da one iznose više od 1,683 milijarde kuna i najviše su rezultat prenesenih dugova iz duljega vremenskog razdoblja. Gradski zastupnici su većinom glasova odgodili donošenje odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja koju je predložio gradonačelnik dok se ne postigne dogovor s podružnicom Zagrebačkog holdinga - Zagrebparkingom.

SPLIT/ZAGREB - U sklopu održavanja Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe ASDA 2011. u Splitu je danas, na izložbenom prostoru tvrtke Đuro Đaković- Specijalna vozila, potpisan Memorandum o razumijevanju između tvrtki Đuro Đaković i Patria Land Systems po kojem će te tvrtke ubuduće zajednički nastupati na trećim tržištima. U nazočnosti ministra obrane Davora Božinovića, memorandum su potpisali predsjednik Holdinga Đuro Đaković Zdravko Stipetić i potpredsjednik finske Patrie Antti Huuskonen. U izjavi za medije predsjednik Holdinga Đure Đakovića Zdravko Stipetić je ukazao na važnost ovog dokumenta kazavši kako ovo za njih znači priznanje za aktivnosti i napore koje su učinili na usvajanju proizvodnje, što će rezultirati promocijom i daljnjom prodajom ovog vozila na trećim tržištima. „Interesa za ovo vozilo ima i nadamo se da će ovo potpisivanje danas dovesti do još većeg uspjeha“ kazao je Stipetić. Na važnost ovakvih sporazuma koje naše firme sklapaju s međunarodnim partnerima ukazao je i ministar Božinović.

TOVARNIK - Upravitelj Poljoprivredne braniteljske zadruge iz Tovarnika Marko Dukić i veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Yoshio Tamura potpisali su ugovor kojim je japanska vlada toj zadruzi darovala nešto više od 35.000 eura za kupnju poljoprivrednih strojeva i ostale mehanizacije. Zahvaljujući na donaciji, upravitelj Poljoprivredne braniteljske zadruge iz Tovarnika Marko Dukić podsjetio je da je tu zadrugu prije tri godine osnovalo deset branitelja iz te općine. "Tragedija koja se nedavno dogodila narodu Japana uči nas koliko je važno zajedništvo i solidarnost i koliko je nužno pružiti pomoć onima kojima je ona potrebna", rekao je japanski veleposlanik Yoshio Tamura i dodao kako se nada da će razvoj poljoprivrede pomoći i razvoju lokalne zajednice u Tovarniku.

ZAGREB - Sveučilišni lektori i viši lektori na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu počeli su danas štrajk jer je, kako ističu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) prekršilo sporazum o povećanju plaća lektora i viših lektora potpisan 11. veljače prošle godine, a MZOŠ je priopćio da radi na rješenju toga problema. Kako se navodi u današnjem priopćenju MZOŠ-a objavljenom na upit Hine u vezi štrajka sveučilišnih lektora i viših lektora na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, to ministarstvo zajedno s Ministarstvom uprave radi na izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima bi se izmijenili sporni koeficijenti lektora i viših lektora. Ističe se da se istodobno, kako bi se premostilo razdoblje do okončanja postupka za izmjenu spomenute Uredbe, MZOŠ u suradnji s upravom Filozofskoga fakulteta radi na pronalaženju odgovarajućega privremenog rješenja koje bi moglo čim prije stupiti na snagu.

ZAGREB - Na deset godina zatvora nepravomoćno je danas na zagrebačkome Županijskom sudu osuđen Tihomir Konjević (69) koji je lani u rujnu na tramvajskoj postaji u Vukovarskoj ulici hicem iz kubure ubio 12 godina mlađeg brata Željka. Osim zatvorske kazne, sudac Željko Horvatović izrekao mu je i sigurnosnu mjeru obveznoga psihijatrijskog liječenja. Tihomir Konjević proglašen je krivim jer je 20. rujna rano ujutro na tramvajskoj postaji sačekao brata, iz vrećice izvadio ručno izrađenu kuburu i u njega ispalio jedan hitac. Žrtva je od sačme dobila višestruke rane od kojih je iskrvarila. Sud je zaključio da je optuženi brata ubio zbog dugogodišnje nesnošljivosti i da je ubojstvo planirao duže vrijeme.

RIJEKA - Dvije osobe iz Rijeke privedene su danas u istražni centar Županijskoga suda u Rijeci te su ispitane zbog sumnje da su počinile nekoliko kažnjivih djela gospodarskoga kriminala i tako pribavile protupravnu korist od 7,3 milijuna kuna pa im je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke određen 48-satni pritvor, doznaje se od tog suda. Po riječima glasnogovornika riječkoga Županijskog suda Zorana Sršena, 54-godišnjak i 49-godišnjakinja iz Rijeke sumnjiče se za tri kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti i jedno kažnjivo djelo povrede obveze vođenja poslovnih knjiga. Po neslužbenim informacijama, riječ je o bivšoj upravi trgovačke tvrtke u stečaju, koja je imala prodajni prostor u središtu Rijeke.

ZAGREB - Ugledni slovenski slikar Jože Ciuha predstavit će se zagrebačkoj kulturnoj javnosti na izložbi "Antološka izložba slika 1970. - 2011." što će se otvoriti 1. travnja u Hrvatskome domu likovnih umjetnika (HDLU). Opus slikara Jože Ciuhe nastaje u izravnom dijalogu sa svjetskim centrima umjetnosti - primjerice Parizom gdje provodi većinu života, ali i s rajskim Šipanom na kojega se iznova vraća po inspiraciju, stoji u današnjem priopćenju HDLU-a kojim se najavljuje Ciuhina izložba. Izložba će u HDLU biti otvorena do 21. travnja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙