FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krišto povukla zahtjev Ustavnom sudu

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. ožujka 2011.(Hina) - Borjana Krišto, koja je od Ustavnog suda Federacije BiH zatražila ocjenu ustavnosti izbora Živka Budimira za njezina nasljednika na dužnosti predsjednika Federacije, povukla je u utorak taj zahtjev i ujedno predala svoj mandat visokome predstavniku međunarodne zajednice za BiH Valentinu Inzku, priopćeno je iz njezina ureda.

U priopćenju se navode dijelovi pisma koje je Krišto tim povodom poslala Inzku i u kojemu stoji kako je visoki predstavnik svojom suspenzijom odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) "vladavinu prava u BiH doveo do apsurda, a demokratsku javnost u stanje nevjerice".

"Pravna država u BiH je definitivno poništena Vašim nalogom (o suspenziji odluka SIP-a)", stoji u pismu Borjane Krišto, koja tvrdi kako je time ujedno prestala potreba za institucijama ovlaštenim za zaštitu ustava i zakona.

Krišto ističe kako nema povjerenja u odlučivanje Ustavnog suda, koje bi trebalo uslijediti na zatvorenoj sjednici kako bi se ispitali navodi iz njezina zahtjeva za ocjenu ustavnosti konstituiranja Doma naroda federalnog parlamenta u nepotpunom sastavu te izbora novog predsjednika i dvaju dopredsjednika FBiH.

Krišto je na kraju zamolila visokog predstavnika da je izvijesti o vremenu i mjestu primopredaje dužnosti predsjednika Federacije koju on, kako drži dosadašnja predsjednica, može predati "kome god hoće".

Ustavni sud Federacije BiH najavio je za srijedu zatvorenu sjednicu na kojoj će donijeti odluku o tome je li izbor novog predsjednika i dopredsjednika entiteta 17. ožujka proveden na ustavan način.

Ustavnost i zakonitost tog izbora osporavaju HDZ BiH i HDZ 1990.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg pozvao je u utorak vlasti BiH da pojačaju nastojanja na uspostavi pravednijeg društva, pri čemu je upozorio da je još snažno prisutna nacionalna diskriminacija u društvu.

"Ostavština prošlosti obilježene nasiljem u BiH i dalje ugrožava puno uživanje ljudskih prava, demokraciju i vladavinu prava. Iako ima nekog napretka, sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini trebale bi se odlučnije kretati k okončanju diskriminacije, a prema pomirenju i izgradnji zemlje tako da ona odražava svoje multietničko bogatstvo", poručio je Hammarberg u povodu objavljivanja izvještaja o Bosni i Hercegovini koji je dostavljen medijima u BiH.

(Hina) xrmav/xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙