FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica hrvatska Mostar protiv neustavnih poteza vlasti

Autor: zkre
MOSTAR, 22. ožujka 2011. (Hina) - Matica hrvatska (MH) Mostar upozorila je u utorak da se neustavnim potezima pri uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH hrvatski narod dovodi do poniženja što prijeti pogoršanjem međunacionalnih odnosa u tome entitetu, priopćeno je iz MH Mostar.

Članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora Matice hrvatske Mostar ocijenili su kako odluke oko uspostave vlasti u Federaciji BiH sadrže elemente "političke samovolje koja je hrvatski narod dovela do razine nepodnošljivog poniženja".

"Ne svrstavajući se ni uz jednu stranku, kao članovi najstarije kulturne institucije hrvatskog naroda, pozivamo predstavnike političkih stranka i predstavnike međunarodne zajednice da od našeg naroda otklone postupke zatiranja političke volje, da zaustave nositelje neustavnog ponašanja i obeshrabre one koji hrvatskom narodu žele nametnuti neprihvatljiv model vladanje i upravljanja", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako se kršenjem ustava u Federaciji BiH može "produbiti kriza s nesagledivim posljedicama na općem, društvenom i državnom planu, a posebice na planu pogoršanja međunacionalnih odnosa".

"Kreatore ovakvih odluka i ovakvih događaja podsjećamo da je hrvatski narod, u državotvornost Bosne i Hercegovine ugradio stoljeća svoje duhovnosti i samobitnosti i da se, nitko dobronamjeran, ne može poigravati s njegovim dostojanstvom, i njegovim temeljnim nacionalnim pravima. U vrlo osjetljivom trenutku za budućnost države Bosne i Hercegovine, kreatore ovakvih odluka i ovakvih događaja, želimo upozoriti da politička samovolja nikada u povijesti, nijednoj zemlji i nijednom narodu, nije donijela društveni mir, društveno blagostanje, i uvjete daljnjeg razvitka i napretka", navodi Matica hrvatska Mostar.

SDP BiH je zajedno sa Strankom demokratske akcije, HSP-om BiH i Narodnom Strankom Radom za Boljitak protekloga tjedna izabrao izvršnu vlast, a dužnosnici dva HDZ-a zatražila su ocjenju ustavnosti te su na jučerašnjim sjednicama središnjih stranačkih tijela najavili da neće poštovati odluke nelegalnih federalnih vlasti te sazvati Hrvatski narodni sabor.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙