FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednica Federacije BiH: udar na institucije

Autor: zkre
MOSTAR, 28. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto ocijenila je u ponedjeljak odluku visokoga međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je privremeno suspendirana odluka Središnjega izbornog povjerenstva (SIP) o osporavanju zakonitosti uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH te izbora predsjednika i dva dopredsjednika tog entiteta udarom na institucije sustava BiH.

"Ovim potezom je pokazao pristranost i narušio cijeli demokratski sustav u zemlji, a sve pod krinkom zaštite i dobrobiti naroda i građana BiH, iako je njegova zadaća zaštita ustava i institucija sustava koje je u ovom slučaju grubo ignorirao. Ne samo da je doveo u pitanje cijeli demokratski sustav, nego i opstojnost Bosne i Hercegovine kao demokratski uređene države koja funkcionira na temelju ustava i slobodnih demokratskih izbora", ističe u priopćenju Krišto.

Dodaje kako je visoki predstavnik "tom odlukom praktično stvorio pritisak" na odluku Ustavnog suda Federacije BiH koja se očekuje u srijedu po najavi iz te institucije.

"Pozivaju se na konačnu odluku Ustavnog suda FBiH, a na isti se nepotrebno vrši dodatni pritisak u kontekstu forme i sadržaja buduće odluke", navodi Krišto i objašnjava da Ustavni sud FBiH može odlučivati o tome je li izbor predsjednika i dopredsjednika u skladu s ustavom tog entiteta, no ne i o tome je li grubo prekršen izborni zakon BiH kako je to već nepravomoćno odlučilo izborno povjerenstvo BiH.

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko suspendirao je u ponedjeljak odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o tome da su SDP i njemu bliske stranke nelegalno izabrali izvršnu vlast u Federaciji BiH.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙