FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijska oporba najavljuje slobodne i poštene izbore

Autor: vmrs
LONDON, 29. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Libijsko prijelazno Nacionalno vijeće u utorak je objavilo da će održati slobodne i poštene izbore i tako zajamčiti prijelaz u demokraciju bude li Moamer Gadafi prisiljen otići s vlasti.

To je vijeće sa sjedištem u pobunjeničkome istočnom gradu Bengaziju priopćilo kako želi stvoriti "modernu, slobodnu i jedinstvenu državu". Priopćenje je izdano uoči londonskog međunarodnog ministarskog sastanka o budućnosti Libije.

U priopćenju od osam točaka kaže se i da će libijsko gospodarstvo biti iskorišteno na korist svih Libijaca te da će napisati ustav koji će zajamčiti osnivanje političkih stranaka i sindikata.

Nacionalno vijeće želi "jamčiti svakome punoljetnom libijskom građanu pravo da glasuje na slobodnim i poštenim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, te da se i sam kandidira".

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Susan Rice u međuvremenu je izjavila da Obamina administracija još nije isključila mogulćnost naoružavanja pobunjenika koji se bore protiv Moamera Gadafija.

"Nismo donijeli tu odluku, ali svakako je nismo ni isključili", rekla je u intervjuu za emisiju "Good morning America" mreže ABC-a.

Još je rekla da ništa ne upućuje na to da je Gadafi spreman otići s vlasti bez stalnog pritiska međunarodne zajednice.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙