FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London i Washington različito o preduvjetima zabrane leta

Autor: rtom
LONDON, 10. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Uništenje libijske protuzračne obrane nije preduvjet za proglašenje zone zabrane leta u Libiji, ocijenio je u četvrtak britanski ministar obrane Liam Fox čime se distancirao od suprotne tvrdnje američkog ministarstva obrane.

"U Iraku to nije bio način na koji smo primijenili zonu zabranu letova. Postoje alternative", rekao je Fox za BBC i pojasnio "Umjesto da uništite protuzračnu obranu, kada vaš radar uoči zrakoplov, može to smatrati neprijateljskim činom i zatim odlučiti".

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell ocijenio je da je primjena "zone zabrane leta složeno pitanje i da takvoj mjeri u svakom slučaju mora prethoditi uništenje libijske protuzračne obrane". O zoni zabrane leta u četvrtak i petak razgovarat će ministri obrane zemalja članca NATO-a na sastanku u Bruxellesu.

Zona je namijenjena "zaštiti civila", inzistirao je Fox dok iz Libije stižu vijesti da je u četvrtak borbeni zrakoplov ponovo napao položaje kod naftne luke Ras Lanuf koja je u rukama oporbe te da općenito vladine snage imaju sve veću prednost.

Francuska i Velika Britanija izjasnile su se za zonu zabrane leta nad Libijom kako bi se spriječilo da snage lojalne libijskome vođi Moameru Gadafiju bombardiraju oporbene snage koji kontroliraju istok zemlje. Sjedinjene Države oklijevaju i ranije su poručile da bi takvu mjeru trebali odobriti Ujedinjeni narodi.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙