FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i Britanija razmatraju djelovanje u Libiji

Autor: dvla
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sazvao je u petak sastanak najviših državnih dužnosnika na temu stanja u Libiji, dok je Velika Britanija priopćila da bi se njezine snage mogle priključiti vojnoj akciji protiv režima Moamera Gadafija i prije najavljenog glasovanja u britanskome parlamentu, prenose agencije.

Sarkozy se sastao s premijerom Francoisom Fillonom, ministrom obrane Gerardom Longuetom i načelnikom glavnog stožera admiralom Edouardom Guillaudom kako bi nakon rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se odobrava međunarodna vojna akcija u Libiji, odlučili o mogućem djelovanju Francuske.

Glasnogovornik francuske vlade Francois Baroin rekao je da će se vojni udari protiv libijskog režima dogoditi "uskoro", te da će Francuska u njima sudjelovati, javio je AFP.

Službeni London najavio je da će britanski parlament u ponedjeljak raspravljati o akciji protiv Libije, ali je naglasio da će se Velika Britanija i prije toga priključiti mogućoj vojnoj akciji. "Premijer je rekao da će parlament sigurno prihvatiti situaciju koja od nas traži da hitno djelujemo na temelju rezolucije UN-a, a to znači prije glasovanja sljedećeg tjedna", rekao je glasnogovornik premijera Davida Camerona.

Španjolska je u petak objavila da je spremna NATO-u staviti na raspolaganje dvije svoje vojne baze za moguću akciju u Libiji.

Ministrica obrane Carme Chacon rekla je da će Španjolska "staviti NATO-u na raspolaganje dvije baze na jugu zemlje Rotu i Moron, kao i svoje zračne i pomorske resurse, uz odobrenje parlamenta".

Istodobno je Švedska priopćila da podržava rezoluciju UN-a o Libiji, te da razmatra moguće sudjelovanje svojih vojnika u vojnoj operaciji na zahtjev NATO-a.

Rezoluciju UN-a pozdravila je i Češka, izražavajući zabrinutost zbog "pogoršanja stanja u Libiji" i "nasilja protiv civilnog stanovništva".

Ranije u petak svoje su sudjelovanje u misiji provedbe rezolucije kojom se odobrava međunarodna vojna akcija u Libiji najavili Norveška, Kanada i Katar, dok su neke zemlje, poput Rusije i Njemačke, objavile da ne planiraju sudjelovati u vojnoj intervenciji

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je odobrilo uspostavu zone zabrane leta i "sve nužne mjere" za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Najveći teret te operacije, kako se očekuje, preuzet će Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija.

Rusija i Njemačka su s druge strane odbacile mogućnost vojnog sudjelovanja. Kako prenosi Interfax, načelnik glavnog stožera ruske vojske general Nikolaj Makarov rekao je da je ta mogućnost "isključena". Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle naglasio je da Berlin "razumije" želju saveznika da interveniraju u Libiji, ali je dodao da Njemačka "ne želi sudjelovati u ratu".

Tekst rezolucije UN-a, kojom se odobravaju praktički sve mjere u zaštiti libijskih civila osim kopnene invazije, u četvrtak je prihvaćen s deset glasova u 15-članom Vijeću sigurnosti. Stalne članice Vijeća Kina i Rusija suzdržale su se od glasovanja, ali nisu upotrijebile pravo veta. Suzdržane su također bile i nestalne članice Njemačka, Brazil i Indija.

(Hina) xdv ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙