FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade natječaja T-HTnagrada@msu.hr za 2010

Autor: mvra
ZAGREB, 26. ožujka 2011. (Hina) - Video rad "Žena u ogledalu" Jagode Kaloper, video rad "Generatio aequivoca" Dana Okija i interaktivna skulpturalna instalacija "Živci" Alema Korkuta dobitnici su nagrade za suvremenu umjetnost T-HTnagrada@msu.hr za 2010., koje su im večeras dodjeljene u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Od 260 radova pristiglih na natječaj, međunarodno stručno povjerenstvo odabralo je 40 radova za izložbu a u drugoj fazi i tri dobitnika. Žiri je pritom, osim teme, vrednovao metodu i tehniku nastajanja djela, kontinuitet rada umjetnika i kontekst u kojem će se odabrani naći, priopćio je MSU.

Stoga su nagrađena tri vrlo različita umjetnička rada: skulpturalna interaktivna instalacija sačinjena od mnoštva elemenata, video instalacija od jednog statičnog i sadržajno zbijenog kadra, te video rad u trajanju od 48 minuta montiran od brojnih, vizualno potpuno različitih kadrova, inserata iz igranih filmova s filmske vrpce i video zapisa iz ruke, koji se stapaju u iznimno koherentan i ritmičan kolaž.

Prvonagrađena autorica Jagoda Kaloper u svojem je radu kombinirala isječke iz filmova u kojima je glumila 1960-ih i 1970-ih, te kadrove sebe koje je sama snimila digitalnom kamerom iz ruke. Kaloper je igrala glavnu ulogu u nizu važnih pa i kultnih filmova svoga doba (W.R. Misterija organizma Dušana Makavejeva ili Lisice Krste Papića).

Autor drugonagrađenog rada Dan Oki prikazuje kultnu plažu Bačvice u Splitu. Video-instalaciju velike dimenzije čini jedan kadar, snimljen iz daljine, iznimno jakim teleobjektivom. Kompozicija s mnoštvom malih prizora i radnji izravno priziva estetiku velikih europskih renesansnih slikara sjevera, poput Boscha ili Bruegela, navodi se u obrazloženju.

Trećenagrađena instalacija Alema Korkuta izazvala je raznovrsne reakcije publike i stručnog povjerenstva. Skupina "živaca", rasprostrta na podu izložbenog prostora, pokreće se impulsom senzora koji reagira na gibanje: kad im se promatrač približi, pokreće se niz nepredvidivih pokreta. Djelo je nastavak Korkutova rada kojim u naslijeđe klasične skulpture unosi elemente kaosa, neodređenosti i tehničkih inovacija.

Prva nagrada iznosi 75.000, druga 70.000 i treća 65.000 kuna. Nagrađeni radovi postaju vlasništvo MSU-a kao dio "T-HT zbirke".

(Hina) pp/xmvr yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙