FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riccardu Mutiju nagrada Birgit Nilsson

Autor: rtom
STOCKHOLM, 16. ožujka 2011. (Hina) - Slavni talijanski dirigent Riccardo Muti, koji se nakon operacije u veljači vratio na glazbenu scenu i pozvao Talijane da se usprotive smanjenju novca za kulturu, dobio je nagradu Birgit Nilsson za doprinos operi u 2011. godini, objavio je žiri u srijedu.

Muti (69), trenutačno ravnatelj čikaškog simfonijskog orkestra, dobio je nagradu u vrijednosti milijun dolara za "izvanredan doprinos operi i koncertu te golemu utjecaju u svijetu glazbe", prenosi AFP.

Jedva mjeseca dana nakon što se onesvijestio na sceni i slomio čeljust te kosti lica, Muti je operiran, te je prošlog tjedna sudjelovao na opernoj noći u Rimu i tada pozvao Talijane da se usprotive smanjenju novca za financiranje razvoja i očuvanja izvanredno bogatog umjetničkog blaga.

"Ako nacija zaboravi svoje korijene to će joj naštetiti u budućnosti", rekao je za Reuters ravnatelj koji treba u četvrtak navečer u Rimu ravnati izvedbom opere Nabucco Giuseppea Verdija čime će završiti proslave 150. godišnjice ujedinjenja Italije.

Ravnatelj rođen u Napulju bio je na čelu londonske filharmonije, orkestara iz Philadelphie, Berlina i New Yorka te Scale, slavne milanske opere.

Nagradu koja danas nosi njezino ime, švedska sopranistica Birgit Nilsson ustanovila je nedugo prije smrti 2005. To priznanje donosi dobitniku najveći novčani prilog u svijetu klasične glazbe i dodjeljuje se svake dvije do tri godine. U 2009. primio ju je španjolski tenor Placido Domingo.

Nilsson se proslavila ulogom Izolde u Wagnerovoj operi Tristan i Izolda kojom je zapalila Scalu 1956., te je postala jedna od najvećih wagnerijanskih sopranistica 20. stoljeća.

Mutiju će nagrada biti uručena 13. listopada u nazočnosti švedskog kralja.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙