FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ: usuglašen prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Autor: tdel
ZAGREB, 26. ožujka 2011. (Hina) - Predsjedništvo HDZ-a usuglasilo se oko prijedloga zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, izvijestila je predsjednica HDZ-a i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Premijerka Kosor nije željela iznositi detalje tog prijedloga zakona, jer se o njemu još idući tjedan trebaju usuglasiti s koalicijskim partnerima. Istaknula je kako, po tom prijedlogu, odstupanja u broju birača u svakoj izbornoj jedinici, koja po zakonu ne smiju biti veća od pet posto, iznose 2,78 posto.

Također, na Predsjedništvu HDZ-a usuglašeni su prijedlozi tri nova zakona iz područja rada Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa - zakoni o Sveučilištima, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a koje još trebaju usuglasiti s koalicijskim partnerima.

Kosor je kazala kako su razgovarali i o dogovoru koji žele postići sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima, oko rješavanja pitanja nelikvidnosti i neisplate plaća radnicima koji rade a ne dobijaju ih.

"Za nas u HDZ-u je to potpuno neprihvatljivo i mi ćemo, na tragu jučerašnjeg sporazuma sa sindikatima i poslodavcima, u ubrzanoj proceduri u Vladi tražiti moguća riješenja"; kazala je. Dodala je da će do 20. travnja ponuditi moguće modele riješenja kako zaštititi radnike.

"Itekako razumijemo sve ljude koji svakodnevno dolaze na posao a ne primaju plaće, razumijemo nevolju u kojoj žive i razumijemo njihovu ogorčenost i tražit ćemo riješenja. Ta praksa mora prestati", kazala je Kosor.

Naglasila je kako će kao stranka, ali i vladajuća koalicija, uporno svakodnevno raditi na zatvaranju Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, kako bi pregovore s EU završili do kraja lipnja.

"Svaki dan uklanjamo neku od prepreka, svaki dan se odrađuje neki od poslova iz tog Poglavlja i sigurna sam više nego ikada da ćemo taj posao završiti na vrijeme", rekla je Kosor.

Na novinarski upit "hoće li se odazvati pozivu" predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesne Pusić i doći na sastanak s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem vezanim uz završetak pregovora s EU, premijerka Kosor je izrazila zadovoljstvo što je Pusić prepoznala sve Vladine napore u nastojanju da završi pregovore s EU, a posebno da zatvori Poglavlje 23.

"Dakako da ćemo razgovarati, dobro je čuti glasove razuma i dobro je da nam se svi koji to žele, svi koji misle za Hrvatsku i EU da nam se u tome priključe", kazala je Kosor dodavši kako je dobro da i iz oporbe ima onih koji imaju snage i hrabrosti dati potporu Vladi.

Upitana postoji li opasnost da Hrvatska ispuni tehničke uvjete, a zbog političkih stavova nekih zemalja ne završi pregovore, premijerka Kosor podsjetila je na svoj ovotjedni posjet Bruxellesu i sastanku Europske pučke stranke, na kojem je dobila potporu mnogih čelnika EU-a.

Najavila je da uskoro u Hrvatsku dolazi predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso kojem će imati priliku u detalje prezentirati ono na čemu se radi kao i uspjehe koje su postigli.

Na novinarski upit kako će funkcionirati jamstveni fond za isplatu plaća radnicima kojima njihove tvrtke ne isplaćuju plaće, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je ispred središnjice stranke kazao kako jučer na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) nisu dogovorili detalje oko toga, ali su prihvatili obvezu da će ministarstva financija, gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvo pravosuđa do 20. travnja napraviti formu u kojem je to obliku moguće. Negirao je da to znači nove poreze na plaće.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙