FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: županija traži od vlade da pomogne gospodarstvu

Autor: vvar
VARAŽDIN, 25. ožujka 2011. (Hina) - Skupština Varaždinske županije uputila je inicijativu vladi da se hitno uključi u uklanjanje teškoća u županijskoj tekstilnoj industriji dosljednom i cjelovitom provedbom mjera i programa iz Razvojne strategije hrvatske industrije tekstila i odjevnih predmeta za razdoblje od 2008. do 2015. te da poduzme mjere u rješavanju problema u ukupnom gospodarstvu, priopćeno je danas iz županije.

Inicijativu za uključenje u rješavanje problema tekstilne industrije županijska je skupština pokrenula potkraj 2009., kad se od vlade i Hrvatskog sabora tražilo da se organiziraju tematske rasprave o radnointenzivnoj industriji. Ta je inicijativa s dokumentacijom ponovno dostavljena vladi, zajedno s inicijativom da hitno poduzme mjere za rješavanje problema u ukupnu gospodarstvu.

Županijska skupština je ocijenila da je stanje u gospodarstvu loše jer se više godina nisu provodile strukturne reforme i gospodarske tvrtke nisu mogle biti konkurentne na tržištu. Zato se u inicijativi od vlade traži da poboljša okružje za poduzetništvo smanjenjem javnog sektora te unaprjeđenjem makroekonomskih uvjeta poslovanja poduzetnika, napose uvođenjem poticajnog poreznog i fiskalnog sustava. On će se, kako se kaže, temeljiti na transparentnim kriterijima dodjele državnih potpora, s većim udjelom horizontalnih, a ne sektorskih potpora, kao što je to u Europskoj uniji. Traži se i fiskalna decentralizacija povećanjem udjela lokalnih i regionalnih jedinica u javnim prihodima sa sadašnjih 10 na 20-25 posto.

Inicijativa je jednoglasno prihvaćena na sjednici 10. ožujka u sklopu rasprave o stanju županijskog gospodarstva, kaže se u priopćenju.

(Hina) xvvar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙