FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvanredna glavna skupština Sunčanog Hvara 29. travnja

Autor: tmis
ZAGREB, 21. ožujka 2011. (Hina) - Uprava hvarske hotelske tvrtke Sunčani Hvar sazvala je izvanrednu glavnu skupštinu za 29. travnja ove godine te je predložila odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka kao i odluku o povećanju temeljnog kapitala ulaganjem prava, odnosno unosom potraživanja dvaju većinskih dioničara - Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Orco Property Grupe.

Skupštini se, prema pozivu objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi, predlaže da potvrdi odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala smanjenjem nominalnog iznosa dionica koju je skupština donijela na svojoj zadnjoj sjednici 3. siječnja ove godine.

Prema podacima iz poziva, kumulirani gubitak Sunčanog Hvara od 1996. zaključno do 2009. godine iznosi 397,9 milijuna kuna, pri čemu bi se iz pričuva pokrio iznos od 72 tisuće kuna, a 397,8 milijuna kuna pokrilo bi se pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, odnosno smanjenjem nominalne vrijednosti dionica.

Radi pokrića gubitaka i prijenosa sredstava u rezerve kapitala skupštini je predloženo smanjenje temeljnog kapitala Sunčanog Hvara za 438,6 milijuna kuna, sa 731,1 milijun kuna na 292,4 milijuna kuna. U rezerve kapitala/pričuvu bi se prenijelo 40,8 milijuna kuna.

Smanjenje temeljenog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalnog iznosa svih dionica sa 100 na 40 kuna, odnosno smanjenjem za 60 kuna.

Istodobno, Skupština će odlučivati o povećanju temeljnog kapitala ulaganjem prava, i to unosom potraživanja koje HFP i Orco imaju prema Sunčanom Hvaru, a čime bi se temeljni kapital povećao sa 292,4 milijuna kuna za 41,2 milijun kuna na 333,6 milijuna kuna.

HFP će tako u temljeni kapital unijeti u cijelosti potraživanje iz ugovora o kratkoročnom zajmu danom Sunčanom Hvaru u veljači 2009. u iznosu od 15 milijuna kuna, dok će Orco u temeljni kapital unijeti dio svojih potraživanja iz ugovora o kratkoročnom zajmu u iznosu do 20 milijuna eura (sklopljen u srpnju 2010.), odnosno iznos od 26,2 milijuna kuna.

Radi povećanja temeljnog kapitala ulaganjem prava Sunčani Hvar će izdati 1.030.317 novih redovnih dionica, koje glase na ime i svaka je nominale od 40 kuna. Od toga će 375.000 dionica pravo imati upisati HFP, dok će 655.317 dionica imati pravo upisati Orco.

Poziv za izvanrednu glavnu skupštinu Sunčanog Hvara uslijedio je ni tjedan dana nakon objave da su Orco i HFP, kao dva najveća dioničara te tvrtke, postigli dogovor oko razrješenja spornih pitanja iz prošlosti te oko nastavka buduće suradnje.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙