FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popijač i HOK o sprječavanju neregistrirane djelatnosti

Autor: tper
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Zakonom o sprječavanju i zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti želi se zaštiti one koji posluju legalno, odnosno utjecati na sve koji rade nelegalno da registriraju svoje obrte ili trgovačka društva, istaknuli su nakon današnjeg sastanka ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

Popijač važnim smatra mogućnost provedbe nadzora i poduzimanja mjera protiv onih koje sada bez bilo kakvih papira.

Sada uz registriranu automehaničarsku radionicu može raditi i takva radionica bez ikakvih papira. Danas inspektor može ulaziti samo u prostor koji ima legalnu djelatnost, dok nema pravo ući kod onoga koji nije registriran. To zakonom želimo promijeniti, kazao je Popijač na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelništvom HOK-a.

Prijedlog zakona o sprječavanju i zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti Vlada je prošli tjedan uputila u saborsku proceduru, a najviše zanimanja izazvale su odredbe o susjedskoj pomoći koja je dozvoljena kada su susjedi udaljeni do 500 metara.

Ranogajec smatra da je tih 500 metara izvučeno iz konteksta. Susjedska pomoć je pomoć, upitno je kada uzmete primjerice profesionalca i platite ga za to, objasnio je.

Svaki neregistrirani rad za koji se uzima novac nelegalan je rad, to nema veze s pomoći, dodaje Popijač.

Važno je vidjeti i da li svi oni koji oglašavaju usluge plaćaju poreze kada naplate te usluge, to je suština zakona, a ne berba grožđa susjedu koji ima neki mali vinograd iz hobija. No, ako netko ima 10 hektara vinograda morate priznati da mu neće svaki dan dolaziti rođaci, prijatelji, kumovi, već će imati radnike, objašnjava Popijač.

Nije temeljni smisao zakona punjenje državnog proračuna nego sprječavanje neregistrirane djelatnosti, istaknuo je.

Predloženim su zakonom utvrđene i kazne za njegovo kršenje, pa je tako predviđena kazna od 20 do 50 tisuća kuna za pravne osobe koje obavljaju neregistriranu djelatnost, od 10 do 30 tisuća za obrtnike koji obavljaju djelatnost za koju nisu registirani, od 5 do 10 tisuća kuna kazna za fizičke osobe koje nude ili reklamiraju obavljanje neregistrirane djelatnosti, a fizička osoba koja je omogućila da netko neregistriran obavlja djelatnost kaznila bi se sa 3 do 10 tisuća kuna.

Ministar Popijač i čelnici HOK-a razgovarali su danas i o problemima nelikvidnosti, zakonu o obrtu, a posebnu su pažnju posvetili i strukovnom obrazovanju kako bi oni koji izađu iz strukovnih škola bili spremni za tržište. Samo dobrim kadrovima moći ćemo se oduprijeti konkurenciji koja će stići iz EU, kazao je prvi čovjek HOK-a.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙