FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Obrtništvo u EU"

Autor: tper
ZAGREB, 21. ožujka 2011. (Hina) - Tržište Europske unije (EU) pruža izvanredne prilike Hrvatskoj, ali njih će moći zgrabiti oni koji se već sada pripremaju za budućnost, istaknuo je šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren na današnjoj međunarodnoj konferenciji "Obrtništvo u EU" u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Koristi od jedinstvenog tržišta, koje broji gotovo 500 milijuna potrošača, veće su od rizika koje ono nosi, kazao je napominjući kako država mora nastaviti s nužnim reformama i osigurati stabilan zakonski okvir.

Država može osigurati tek opći okvir za privlačenje novih ulaganja, a poduzetnici i pojedinci trebali bi istražiti svoje opcije, analizirati tržišta te definirati tržišne niše u kojima imaju komparativne prednosti, istaknuo je.

Vandoren je kazao i kako je tržište EU vrlo konkurentno i stoga se hrvatski obrtnici trebaju pripremiti na način da pronađu tržišne niše i svoje šanse za prodor na to tržište.

Smatra i kako hrvatsko gospodarstvo treba strana ulaganja budući da ona znače stvaranje novih radnih mjesta i jedino se na taj način može ostvariti održivi gospodarski rast.

Hrvatskim građanima i tvrtkama poželio je sve najbolje u "ovoj završnoj dionici njihova puta prema članstvu u EU" napominjući kako su dobrodošli.

Predsjednik HOK-e Dragutin Ranogajec je istaknuo kako je u ovom trenutku hrvatsko obrtništvo na pola puta što se tiče spremnosti za ulazak u EU.

Ističe kako se još može puno učiniti kako bi se obrtnici pripremili za ulazak na jedinstveno europsko tržište te u njemu pronađu svoj dio kolača.

Ranogajec je podsjetio kako će ulaskom u EU Hrvatskoj na raspolaganju biti sredstva iz strukturnih fondova te kako je nužno raditi na pripremi da se ta sredstva što bolje iskoriste.

Najavio je i novi projekt, koji je odobren, vrijedan 4 milijuna kuna u okviru programa IPA. Riječ je o projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije u kojem će hrvatski i slovenski obrtnici razmjenjivati poslovna iskustva i tehnologiju u području obnovljivih izvora energije.

O iskustvima slovenskih obrtnika na konferenciji je govorio predsjednik Obrtničko-poduzetničke komore (Obrtno-podjetniške zbornice) Slovenije Štefan Pavlinjek.

Istaknuo je kako je zadatak obrtničke komore da svoje članove pripremi za poslovanje na tom uistinu velikom tržištu koje je za neke šansa, a za druge problem zbog konkurencije.

Kao neke od prednosti članstva u EU izdvojio je mogućnost korištenja strukturnih fondova, jeftiniji i brži pristup novim tehnologijama i znanjima, carinskih i ostalih troškova na granicama više neće biti, što znači lakšu trgovinu i tranzit, ulazak u EU donosi više platne discipline i poslovne etike itd.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙