FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, nema poticajnih vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 24. ožujka 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, nakon što je jučer prekinut petodnevni uspon Crobexa, jer ni sa svjetskih tržišta, ni iz domaćeg gospodarstva nema novih poticajnih vijesti.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je prekinuo petodnevni pozitivni niz, oslabjevši 0,38 posto, na 2.273 boda. Crobex10 spustio se, pak, 0,41 posto, na 1.264 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 22 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 8,7 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 294 boda.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Ine, kojom je ostvareno 3,1 milijun kuna prometa. Cijena joj je završila bez većih promjena, na 4.000 kuna.

„Očekujem pozitivno raspoloženje na burzi, ponajviše zbog rasta cijena dionica na svjetskim burzama. U proteklih tjedan dana Crobex je ojačao 1,25 posto, a i prosječni dnevni prometi bili su nešto veći nego u prethodnom razdoblju, oko 23 milijuna kuna. Ipak, te razine prometa i dalje nam govore da su investitori suzdržani, na oprezu“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, poticaja iz domaćeg gospodarstva nema, jer makroekonomski pokazatelji još ne upućuju na oporavak.

„Ipak, pozitivno na sentiment investitora utječu vijesti o akvizicijama domaćih kompanija, poput one da je AD Plastik predao ponudu za kupnju imovine francuske tvrtke Sealynx Automotive Transieres“, ocjenjuje Nagy.

Na svjetskim burzama posljednjih dana cijene dionica rastu, no investitori su suzdržani.

Na Wall Streetu su u srijedu vodeći indeksi porasli ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru, no visoke cijene sirovina i nemiri na Bliskom istoku drže ulagače na oprezu.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast vodećih indeksa na Wall Streetu, dok je na valutnim tržištima euro pod pritiskom zbog financijskih problema Portugala.

„Iako je poprilično volatilno, na svjetskim burzama i dalje prevladava pozitivni trend. Sa stabilizacijom nuklearne krize u Japanu, u nešto većem fokusu investitora su zbivanja u Libiji. Sukobi u toj zemlji zasigurno neće pridonijeti stabilnosti koju svjetska tržišta kapitala i nafte željno očekuju, a rezultat toga je ponovni rast cijena nafte. Visoke cijene nafte u dugom roku zasigurno će negativno utjecati na gospodarski rast u svijetu, pa se očekuju reakcije naftnog kartela OPEC-a“, navodi Nagy.

Cijene nafte kreću se na najvišim razinama od rujna 2008. godine, a od početka godine ojačale su oko 16 posto.

O nervozi investitora zbog neizvjesne geopolitičke situacije svjedoči i rast cijena plemenitih metala. Tako je unca zlata u posljednjih tjedan dana poskupjela 3 posto, a srebra gotovo 8 posto.

I na europskim se burzama jutros trguje oprezno, dok investitori očekuju nove vijesti.

Na današnjem sastanku u Bruxellesu čelnici Europske unije (EU) pokušat će pronaći rješenje za povećanje fonda za pomoć financijski oslabljenim članicama eurozone i njihovim bankama, a u fokusu će biti i financijske poteškoće u Irskoj i Portugalu.

„Europska tržišta reagirat će ovisno o vijestima koje će pristizati. Investitori čekaju rezultate sastanka na vrhu čelnika EU-a i prate situaciju u Portugalu, nakon što je premijer Jose Socrates podnio ostavku. Od makroekonomskih pokazatelja očekuje se njemački PMI i Ifo indeks“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙