FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPS o problemima s potporama pčelarima

Autor: tper
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) i Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) ustvrdili su danas da su pčelari, unatoč obećanjima da će im biti osigurane potpore, izigrani te upitali je li riječ o još jednoj obmani resornog ministarstva poljoprivrede.

Naime, unatoč obećanju državnog tajnika ministarstva poljoprivrede Stjepana Mikolčića da će pčelarima biti osigurane potpore, i nakon pet odrađenih sastanaka povjerenstva za potpore pčelari su izigrani, kazao je predsjednik HPS Martin Kranjec na konferenciji za novinare.

Hrvatska sustav izravnih potpora pčelarima treba zamijeniti novim načinom potpora, prema europskom modelu, a koji predviđa izradu nacionalnog pčelarskog programa kojim se predlažu potpore pčelarskom sektoru.

Za izradu tog programa osnovano je povjerenstvo koje je na pet sastanaka uskladilo tekst te je 14. ožujka usklađen završni tekst prijedloga programa, postignut je konsenzus i povjerenstvo je završilo s radom. No, nakon obećanja resornog ministarstva i napora povjerenstva za potpore te HPS-a u izradi prijedloga nacionalnog pčelarskog programa potpora, iz ministarstva poljoprivrede 21. ožujka stigao je odgovor da će se mijenjati koncepcija, tj. da će se krajem ovog tjedna još jedanput sastati povjerenstvo, objašnjavaju u HPS-a.

Kranjec ne vidi niti jedan razlog da se usklađuje već usklađeno, tim više što je HPS odradio sve što je bilo njegova obveza, te kaže da nemaju namjeru doći na novi sastanak povjerenstva.

To je farsa u kojoj ne želimo sudjelovati, kazao je Kranjec napominjući kako je program treba ići u proceduru te kako nema razloga za novo povjerenstvo.

Najavio je i da će se u subotu održati skupština Hrvatskog pčelarskog saveza, a to je i rok koji pčelari daju Ministarstvu poljoprivrede i premijerki Jadranki Kosor da se očituju.

U protivnom skupština će razgovarati o mogućim daljnim akcijama, a Kranjec ne isključuje mogućnost prosvjeda po cijeloj zemlji.

Novi sustav potpora pčelarstvu, vrijedan oko 18 milijuna kuna, usklađen je s pravilima EU, a pčelari bi umjesto dosadašnjih direktnih potpora, potpore ostvarivali u okviru šest područja - suzbijanje varooze pčela, kontrole kvalitete meda, obnavljanja pčelinjeg fonda, tehničke pomoći pčelarima, racionalizacije selećeg pčelarstva i istraživanju u pčelarstvu.

Po podacima HPS-a, izravne potpore do sada je koristilo 2.700 pčelara, a prema podaci s terena već sada ima 4.500 pčelara koji se žele javiti za potpore.

U Hrvatskoj ima ukupno 7.470 pčelara, 8.754 pčelinjaka i 366.814 košnica. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede između 5 i 6 tisuća tona meda, a polovina se izveze, najviše u Njemačku.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙