FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 23. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Ustavni je sud danas na prijedlog Transparency Internationala Hrvatske (TIH) ukinuo izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama jer su izglasovane s nedovoljnim brojem glasova, a odbio je ocjenjivati ustavnost Zakona o pomilovanju. Ustavni suci nisu ocjenjivali sadržaj izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama nego samo način njegova donošenja te su ustvrdili da je riječ o organskom zakonu za koji je bilo potrebno 77 glasova, to jest većina glasova svih zastupnika. Zakon je, pak, lani u prosincu donesen s nedovoljna 73 glasa, pa su ga ustavni suci jednoglasno ukinuli, odredivši da će prestati vrijediti 17. srpnja. Tako su Saboru dali vremena da ukloni neustavnost i zakon donese s potrebnim brojem glasova. Suci su potvrdili stajalište TIH-a da je riječ o organskom zakonu koji uređuje jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo na pristup informacijama. Pritom su istaknuli da je čak i vlada kao predlagatelj izmjena to utvrdila, no Sabor je odlučivao po uobičajenoj proceduri donošenja zakona većinom glasova nazočnih na sjednici.

ZAGREB - Ustavni sud održat će 11. travnja savjetodavnu raspravu u povodu više prijedloga za ocjenu ustavnosti zadnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor. Na kraju prve ovogodišnje sjednice predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec najavila je te dvije rasprave podsjećajući da je ocjenu ustavnosti izmjena Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor zatražilo više predlagača - GONG, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Srpski demokratski forum i Socijalistička radnička partija. U GONG-u smatraju da se izmjenama Ustavnog zakona nacionalne manjine stavljaju u neravnopravan položaj jer manjine koje u stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto imaju dopunsko biračko pravo, a manjine koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika nemaju to pravo. Zaključuju da pripadnicima tih dviju skupina nacionalnih manjine glas neće vrijediti jednako te podsjećaju da Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina te da je biračko pravo, među ostalim, jednako, tj. da glas pripadnika nacionalnih manjina mora vrijediti jednako.

SPLIT - Vodstva splitskoga Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a danas su opovrgnula jučerašnje optužbe SDP-ovih dužnosnika da HDZ politički štiti Brunu Orešara, većinskog vlasnika Uzora, tvrtke koja je u stečajnom postupku, te da se premijerka brine o tome u kakvoj će boji biti Hrvatska dok su radnice Uzora "zavijene u crno". "Briga SDP-a o zaštiti radnika je lažna, a snaga koju SDP ima u pomaganju radnicima nije nikakva", izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja. Predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a i saborski zastupnik Arsen Bauk rekao je jučer da Orešar, čini se, još "uživa političku zaštitu HDZ-a", a predsjednik gradskog SDP-a Marin Jurjević da se premijerka Kosor samo brine o boji u kojoj će biti Hrvatska "dok su radnice Uzora zavijene u crno kao i ostali građani koje je tu doveo HDZ" te o tome "kako će Crvenkapicu pretvoriti u Plavokapicu". Peronja je danas, komentirajući te izjave SDP-ovih dužnosnika, uzvratio kako HDZ nikoga ne štiti te da premijerka Kosor stalno ponavlja kako nema nedodirljivih u provođenju antikorupcijskog programa.

ZAGREB - Potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a Slavko Linić izjavio je danas da će njegova stranka, ukažu li joj građani povjerenje, izmijeniti energetsku strategiju te energetsku politiku umjesto na uvozu temeljiti na vlastitim potencijalima. "Izmjena energetske strategije bit će jedan od prioriteta nove vlade", rekao je Linić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a. Naglasio je da se važeća strategija, koja je kao prijedlog Vlade Jadranke Kosor donijeta u listopadu 2009., temelji na uvozu energije i povećanju dobavnih pravaca iz inozemstva, na nekoliko mega projekata, bez ulaganja u vlastitu proizvodnju. HDZ energetsku strategiju, dodao je, temelji i na atomskoj energiji, dakle na uvozu tehnologije, znanja i opreme, a, rekao je, zanemaruje obnovljive izvore energije. "Zadnje dvije godine su izgubljene godine za završetak energetskih projekata, zapošljavanje domaće radne snage i domaćih tvrtki", kazao je Linić, koji za aktualne Vladine projekte kaže da su samo pokušaj da se pred javnosti predstavi kao da se nešto radi. Linić je uvjeren da bi, da se još 2008. poslušalo SDP-ove, ali i prijedloge struke, Hrvatska danas imala najmanje četiri gradilišta hidro i termoelektrana, jasno definirano ulaganje u Plomin, a malo i srednje poduzetnišvo otvorilo bi se projektima obnovljivih izvora energije.

ZAGREB - Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske danas je dao podršku novinarima Večernjeg lista u industrijskim akcijama kojima se nastoje izboriti za svoje temeljno radno pravo - kolektivni ugovor. "Pokušaji poslodavca da onemogući legalno pravo radnika na industrijsku akciju nedopušteni su i ne smiju proći nekažnjeno, tim više što takvo ponašanje ne bi bilo tolerirano u matičnoj zemlji vlasnika društva", navodi se u priopćenju iz Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske koje je potpisao predsjednik tog sindikata Stjepan Kolarić. Ocjenjuju i da je ukidanje bilo kojeg kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija. "Ukidanjem prava iz ugovora, osim što utječe na standard novinara, šalje se i poruka javnosti - kako će se novinari boriti za prava običnog čovjeka ako nisu u stanju izboriti se za svoj kolektivni ugovor?", navode u priopćenju i dodaju da će se nesiguran materijalni i radno-pravni status novinara neminovno odraziti i na medijske slobode u Hrvatskoj.

KONAVLE - Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izvijestio je danas da je ove godine uz obalu bilo 1096 požara kojima je zahvaćeno više od 9700 hektara površine, što iziskuje velike materijalne troškove, a u istom razdoblju prošle godne bilo je 165 požara kojima je zahvaćeno 695 hektara površine. "Također, do sada je u ovoj godini bila 41 intervencija zračnih snaga, a u istom razdoblju prošle godine tek dvije", rekao je Jurin na radnom sastanku o pripremama za protupožarnu sezonu na kojem su sudjelovali i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, pomoćnik ravnatelja Cvjetko Obradović te zapovjednici JVP-a Dubrovačko-neretvanske županije sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem na čelu. Ravnatelj DUZS-a Damir Trut posebice je istaknuo suradnju s kolegama iz BiH u pripremi protupožarne sezone te je za travanj najavio i zajednički sastanak na kojem će biti riječi o konkretnoj suradnji. Dodao je da se na području Dubrovačko-neretvanske županije svake godine dislocira šest posebnih postrojba, i to na Prevlaci, Mljetu, Pelješcu, Korčuli, Lastovu te gradu Dubrovniku radi pojačavanja domaćih vatrogasnih snaga.

ZAGREB - Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je da je danas došlo do automatske obustave rada NE Krško, jer se u elektrani dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju, ali da sigurnost elektrane nije ugrožena. "U elektrani se dogodio manji kvar na rasklopnom postrojenju zbog kojeg je došlo do prekida prijenosa proizvedene električne energije u vanjsku mrežu. Prema sigurnosnim protokolima, u takvom slučaju rad elektrane se automatski obustavlja. Niti u jednom trenutku nije bila ugrožena sigurnost elektrane i izolacija radioaktivnog materijala. Mogućnosti ispuštanja radioaktivnosti u okoliš nije bilo", ističu iz Zavoda te navode da su obavijest o automatskoj obustavi rada NE Krško zaprimili putem Državnog centra 112. Iz NE Krško također su se oglasili priopćenjem u kojem navode da je do automatske obustave rada NE Krško došlo u 10,30 sati i da je uzrok iznenadno isključenje 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu, a glasnogovornica NE Krško Ida Novak izjavila je Hini da je rad elektrane zaustavljen na siguran način te da nije bilo utjecaja na okoliš.

ZAGREB - Hitno odmrzavanje mirovina, ukidanje povlaštenih saborskih mirovina i određivanje prosječne plaće za saborske zastupnike, te ukidanje tzv. švicarske formule za usklađivanje mirovina po kojoj mirovine sve više zaostaju za plaćama, glavni su zahtjevi koje je s današnjeg prosvjeda na Trgu žrtava fašizma, u blizini sjedišta HDZ-a, uputilo tristotinjak umirovljenika. Prosvjed, uz poruku "Nismo gladni jer smo siti HDZ-a i SDP-a" organizirali su Blok umirovljenici zajedno - Stranka umirovljenika Hrvatske, Akcija socijaldemokrata Hrvatske, Splitska stranka umirovljenika te Zajednica nezaposlenih.

Koordinator Bloka i predsjednik ASH Zlatko Klarić poručio je kako će se umirovljenici, ne udovolji li Vlada njihovih zahtjevima u roku od deset dana, pridružiti protuvladinim prosvjedima koji se održavaju u Zagrebu i drugim gradovima. "Pokušat ćemo spojiti stare i mlade i pobiti premijerkinu rečenicu da se vlada u demokratskih zemljama mijenja na izborima", poručio je Klarić dodavši kako će zahtjeve s današnjeg prosvjeda u petak prenijeti i predsjedniku Josipoviću kod kojega su pozvani.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporoda Željko Stipić rekao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci kako u tom sindikatu smatraju da je suzdržanost sindikalnih središnjica prema uličnim prosvjedima zapravo "uvijena potpora aktualnoj vlasti". Stipić je rekao kako su sindikati dočekali da se prosvjednici, umjesto da krenu ispred središta sindikalne središnjice, zaustavljaju ispred sjedišta sindikata kako bi prosvjedovali protiv sindikalnih organizacija. Ustvrdio je da prosvjednici sindikatima zamjeraju na neuspješnom završetku prikupljanja više od 700 tisuća potpisa zbog najavljenih izmjena Zakona o radu, izbjegavanje očitovanja članstva o općem štrajku, povratak u Gospodarsko-socijalno vijeće u vrijeme zahuktavanja prosvjeda te suzdržanost prema sudjelovanju u prosvjedima. Istaknuo je da su prije čelnika na prosvjede došli članovi sindikata, a nakon toga i pojedine sindikalne organizacije odlučile su pozvati svoje povjerenike i članove na prosvjede. Rekao je da je zasad riječ o sedam uglednih sindikata, a očekuje se da će sljedećih dana svoje članove na prosvjede pozvati još nekoliko sindikata.

ZAGREB - Agencija za znanost i visoko obrazovanje počela je 21. ožujka postupak potvrde kvalitete (reakreditacije) na 17 hrvatskih visokih učilišta iz područja ekonomije, a rezultati bi trebali biti poznati za sveučilišta i sastavnice u svibnju, a veleučilišta i visoke škole u lipnju. Potvrda kvalitete tijekom ožujka i travnja, kako je danas priopćeno iz Agencije, provodit će se na visokim učilištima koja izvode studijske programe iz ekonomije u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Opatiji, Puli, Vukovaru, Kninu i Dubrovniku. Stručna povjerenstva koja provode reakreditaciju sastavljena su od pet članova - četiri sveučilišna nastavnika u znanstveno-nastavnome zvanju kad je riječ o reakreditaciji sveučilišta i sastavnica, te najmanje dva profesora visokih škola kad je riječ o reakreditaciji veleučilišta ili visoke škole i jednog studenta. Također, umjesto jednoga sveučilišnog nastavnika, u povjerenstvu može biti stručnjak iz područja gospodarstva. U povjerenstvima su po dva člana istaknuti međunarodni stručnjaci, odabrani na temelju međunarodnoga javnog poziva koji je Agencija objavila u svibnju 2010. Riječ je o stručnjacima s najuglednijih svjetskih sveučilišta - University of Oxford, zatim Goethe Universitat Frankfurt, University of Manheim, Frei Universitat Berlin, Leeds Metropolitan University itd.

ZAGREB - Udio žena doktora znanosti u prošloj godini bio je 51,1 posto, bilo ih je 428, a od ukupno 838 doktora znanosti najviše ih je doktoriralo na Sveučilištu u Zagrebu, njih oko 78 posto, izvijestio je danas Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske (DZS). Nakon Zagreba, najviše je kandidata doktoriralo na osječkom Sveučilištu (6,9 posto), potom na sveučilištima u Rijeci (6,7 posto), Splitu (5,5 posto), Zadru (2,6 posto) i Puli (0,2 posto). Prosječna starost doktora znanosti je 37,7 godina, a modalna grupa s najvećom frekvencijom je ona od 30 do 34 godina. Žene su u prosjeku bile nešto mlađe od muškaraca, a među novim doktorima znanosti ima mlađih od 29 godina, ali i onih starijih od 50 godina. Najveći broj doktorskih disertacija bio je iz područja biomedicine i zdravstva (21 posto), slijedi područje prirodnih znanosti s 19 posto, tehničkih znanosti (18,7 posto), te društvenih i humanističkih znanosti (po oko 17 posto). Manje je disertacija bilo na području biotehničkih znanosti (oko šest posto), a najmanje iz interdisciplinarnog područja znanosti (0,8 posto).

ZAGREB - Među učenicima koji mjesečno dožive dva, tri ili više puta neki oblik elektroničkog nasilja, 40 posto njih to doživi putem Facebooka ili neke druge specijalizirane stranice za druženje, dok ih 30 posto to doživi putem SMS poruka, pokazalo je danas predstavljeno UNICEF-ovo istraživanje "Iskustva i stavovi djece, roditelja i učitelja prema elektroničkim medijima". U istraživanju je sudjelovalo više od osam tisuća učenika i njihovih roditelja te 800 učitelja iz 23 hrvatske osnovne škole. Kada je riječ o spolu, istraživanje je pokazalo kako se učestalost pojedinih oblika elektroničkog nasilja koje trpe djevojčice ne razlikuje statistički značajno od onog koje trpe dječaci. Nekom vidu elektroničkog zlostavljanja bilo je opetovano izloženo pet posto djece, sporadično iskustvo imalo je njih 29 posto, dok 66 posto njih, kako tvrde, nikad nisu bili izloženi e-nasilju. Ti su podaci, kako je ocijenila jedna od autorica istraživanja Jasenka Pregrad, u visokoj korelaciji s doživljenim neelektroničkim nasiljem, što govori u prilog tvrdnji da je e-nasilje samo još jedan vid ukupnog vršnjačkog nasilja te da ga treba prevenitrati zajedno sa svim drugim vrstama nasilja, jer su mu uzroci isti.

ZAGREB - Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, ove godine s temom "Klima za vas", svečano je danas obilježen u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu u organizaciji Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), a njegov ravnatelj Ivan Čačić istaknuo je kako je iznimno važno shvatiti i prepoznati važnost klime za gospodarenje energijom, vodama, proizvodnju hrane i očuvanje ljudskog zdravlja. "Vidimo da su sve češći i jači vremenski ekstremi, i to možemo povezati s klimatskim promjenama koje sada stvaraju rizik vezan uz gospodarstvo i uopće održivi razvoj ili čak političku stabilnost država. Ta informacija o klimatskim promjenama je strateška informacija koja je važna za strateško planiranje", rekao je Čačić. Kazao je kako je tema "Klima za vas" također poruka da još možemo zaustaviti globalno zatopljenje koje nas vodi prema katastrofičnim scenarijima, kao što je porast srednje morske razine za šest do sedam metara. "Zadnji je čas da svi zajedno svojim aktivnostima i svakodnevnim ponašanjem utječemo na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Jednako je važno znati koje su opasnosti od klimatskih promjena i kako im se možemo prilagoditi", poručio je.

ZAGREB - Sve aktivnosti u sklopu priprema i organizacije provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, koji će se na području Republike Hrvatske provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011., u potpunosti se provode prema planiranim rokovima, doznaje se od Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tehničku dokumentaciju, na temelju koje će popisivači jednoznačno moći identificirati protezanje ulica i kućne brojeve, izradila je Državna geodetska uprava. Dokumentacija sadrži skice popisnih krugova koje će i pri eventualno pogrešno označenim ulicama i kućnim brojevima na terenu omogućiti izvršenje popisa. Ovoga tjedna, od 21. do 24. ožujka, organizirana su predavanja za oko 2000 kontrolora, dok će poduke o metodologiji i organizaciji Popisa za oko 15.000 predviđenih popisivača biti organizirane u popisnim centrima u razdoblju od 28. do 31. ožujka. Popisivanje na terenu počinje 1. travnja u 8 sati, a provodit će ga osobe koje su prošle obuku i položile test. Radi identifikacije i onemogućavanja eventualnih zloupotreba, svaki popisivač imat će sa sobom ovlaštenje kojim dokazuje svoj status. Također, svaki će popisivač sa sobom nositi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima.

ZAGREB - Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskoga državljanstva građanima drugih nacionalnosti. Najteži dio procesa tek slijedi - izrada akcijskog plana za provedbu preporuka u djelo, priopćeno je danas iz Ureda pučkog pravobranitelja. Pri tomu se vlasti i nadalje pozivaju na široke konzultacije s neovisnim institucijama i organizacijama civilnog društva. Sljedeći ciklus univerzalne periodične revizije stanja ljudskih prava u Hrvatskoj bit će za četiri godine i temeljit će se na provedbi preporuka. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić, u svojstvu akreditirane nacionalne institucije u usmenom izlaganju osvrnuo se na tijek procesa. Taj novi instrument UN-a ima za cilj poboljšanje stanja na terenu i zahtijeva široke konzultacije vlasti s neovisnim dionicima: neovisnim institucijama za zaštitu i promicanje ljudskih prava i organizacijama civilnoga društva. Pravobranitelj je kao koordinator neformalne koalicije neovisnih institucija za zaštitu ljudskih prava koja je podnijela zajedničko izvješće, izrazio žaljenje što su predstavnici vlasti propustili prigodu da kroz široke konzultacije i tripartitni dijalog sa svim sudionicima ostvare veće koristi iz tog procesa.

ZAGREB - U okviru Mjeseca frankofonije danas je na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) održan okrugli stol o suradnji tog fakulteta s frankofonim zemljama, kao i o mogućnostima stipendiranja studija i boravka na visokoškolskim i znanstvenim institucijama u Francuskoj, Kanadi i ostalim zemljama članicama Sveučilišne agencije za frankofoniju (AUF). Na temu "Prirodne znanosti i frankofonija – iskustva PMF-a" govorilo je desetak sveučilišnih profesora i stručnjaka, koji su dali pregled dugogodišnjih veza hrvatskih i frankofonih institucija na različitim područjima, od fizike i biologije do kemije i matematike, te predstavili studentske stipendije kao temelj za nastavak dosadašnje uspješne suradnje. Dekan PMF-a Amir Hamzić rekao je kako veze fizičara s tog fakulteta i francuskih institucija sežu od njegova samog osnutka 1946., a kao jednog od zaslužnih za tako rano uspostavljenu suradnju Hamzić je izdvojio profesora Mladena Paića (1905.-1997.), koji je doktorirao na Sorboni u Parizu.

ZAGREB - Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostuje od 3. do 5. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) s tri predstave, "Paklena naranča", "Vampir" i "Zločin i kazna", izvijestio je danas ZKM. Gostovanje otvara "Paklena naranča", nastala prema kultnom tekstu Anthonija Burgessa, u režiji Matjaža Pograjca. Predstava govori o petnaestogodišnjem Alexu koji na svijet oko sebe reagira s ekstremnim nasiljem, zbog čega ga represivni aparat podvrgava 'ozdravljenju', a nakon čega on više ne može razabrati dobro i zlo. Predstava "Vampir" u režiji Ivice Buljana, nadahnuta je pjesmom ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve, koja je po motivima ruske narodne legende napisala pjesmu "Molodec". Njezin vampir žrtvi ne pije krv, već je naglasak stavljen na fascinaciju putenošću, fizičkom i seksualnom strašću. Posljednji dan slovenskog gostovanja u Zagrebu rezerviran je za predstavu "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Diega de Bree. Redatelj s glumačkom postavom istražuje emocionalna stanja, moć straha, tjeskobe i brige, borbu, bijeg, bol zbog odsustva i gubitka oca, izazovan život koji dovodi pojedinca preko granice dobra i zla.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙